Неформальна освіта як інструмент додаткових можливостей

Неформальна освіта як інструмент додаткових можливостей

Неформальна освіта стає все більш популярною в Україні та надає здобувачам вищої освіти безліч можливостей для особистісного і професійного розвитку. Одним із найкращих способів здобути знання у неформальній освіті є навчання на освітніх онлайн-платформах. Здобувачі вищої освіти ПДАУ мають безкоштовний доступ до багатьох курсів Coursera – платформи онлайн-навчання, заснованої викладачами Стенфордського університету, наразі доступні понад 6,5 тис. курсів із 400 спеціалізацій за програмами найкращих університетів та компаній світу.

Упродовж листопада 2023 року студенти 5 курсу освітньої програми «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» другого (магістерського) рівня вищої освіти Касмініна Яна і Окружко Поліна опановували онлайн-курси «The Truth About Cats and Dogs» («Правда про собак і котів») і «Chicken Behaviour and Welfare» («Поведінка та добробут курей») на платформі Coursera, запропоновані Единбурзьким університетом (University of Edinburgh, Шотландія).

Під час проходження онлайн-курсу «Chicken Behaviour and Welfare» Касмініна Яна вивчала принципи поведінки та добробуту курей, а також поведінкові та фізіологічні показники, які можна використовувати для оцінки їх добробуту. Основну увагу при цьому було приділено курям-несучкам і м’ясним курчатам (бройлерам). Особливо цікавою була інформація про особливості сенсорного сприйняття та мотивацію свійських птахів, основні моделі їх поведінки, оцінювання добробуту з урахуванням поведінкових та фізіологічних методів. В цілому, курс дозволив краще зрозуміти загальні проблеми добробуту птахів  та шляхи його покращення.

Не менш цікавим і пізнавальним був онлайн-курс «The Truth About Cats and Dogs», який опанувала Окружко Поліна. Він дозволив з’ясувати особливості поведінки та мову тіла у собак і котів, їх відчуття і сприйняття, проблеми у стосунках з людиною та іншими тваринами, включно з проблемною поведінкою, а також дозволив отримати знання щодо того як покращити якість життя котів і собак, які перебувають під нашим піклуванням. Окрім того, курс надав можливості опанувати методи, які допоможуть краще зрозуміти свого домашнього улюбленця і збагатити його життя. Оскільки саме розуміння поведінки кота та собаки та того, як вони з спілкуються з людьми, дозволяє краще зрозуміти їхні потреби та зміцнити стосунки з ними.

Під час проходження онлайн-курсів студенти отримали чимало нових знань, позитивних вражень, а також успішно виконали усі тестові завдання і отримали сертифікати. Приємним бонусом стало визнання результатів навчання, здобутих у неформальній освіті,  за частиною освітнього компонента «Етологія і добробут тварин», яке здійснила викладачка курсу Лавріненко Інна, доцент кафедри інфекційної патології, гігієни, санітарії та експертизи ПДАУ.

Бажаємо нашим здобувачам вищої освіти нових здобутків та реалізації усіх задумів!