Підсумкове засідання вченої ради ПДАУ за 2023 рік

 

26 грудня відбулося підсумкове засідання вченої ради Полтавського державного аграрного університету за 2023 рік під головуванням професорки Валентини Аранчій. Відкриваючи засідання, Валентина Іванівна привітала присутніх із завершенням календарного року та оголосила про порядок денний засідання вченої ради.


Засідання розпочалося з нагородження та відзнак працівників Університету. Помічник ректора ПДАУ Микола Бутко став лауреатом Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. Цю нагороду він отримав з рук керівництва ПДАУ.


Диплом доктора філософії отримала Альона Сябро, яка нещодавно успішно захистила дисертацію за спеціальністю 204 Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва.
Подяки командира в/ч А069 полковника Олексія Майстренка за допомогу та сприяння в обороні країни під час російсько-української війни отримали науково-педагогічні працівники та студенти Університету, зокрема завідувачка кафедри нормальної і патологічної анатомії та фізіології тварин Ганна Омельченко, доцентка цієї кафедри Наталія Авраменко та здобувачі вищої освіти ветеринарного факультету та навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології ПДАУ.


Подяки за високий професіоналізм і підготовку переможця ІІ туру Всеукраїнського конкурсу кваліфікаційних робіт спеціальності 073 Менеджмент студента навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Максима Комашка отримали завідувачка кафедри менеджменту ім. І. А. Маркіної Тетяна Воронько-Невіднича, доцентки цієї кафедри Вікторія Вороніна та Олена Вараксіна, а також сам переможець.
Подяки за високий професіоналізм і підготовку переможця у номінації «Кращі наукові роботи здобувачів вищої освіти» отримали доцент кафедри менеджменту ім. І. А. Маркіної Олександр Помаз і його вихованець – переможець конкурсу Максим Бобровський.


За успішне проходження акредитації освітніх програм було урочисто відзначено почесними грамотами завідувача кафедри механічної та електричної інженерії Станіслава Попова, доцента кафедри будівництва та професійної освіти Анатолія Антонця і завідувача кафедри інформаційних систем та технологій Юрія Уткіна.


Під бурхливі оплески присутніх свої відзнаки отримали науково-педагогічні працівники, які за рейтингом досягнень у професійній діяльності увійшли у сімку найкращих викладачів: директор навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Дмитро Дячков, професорка кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Юлія Самойлик, професорка кафедри підприємництва і права Олена Таран-Лала, доцентка кафедри підприємництва і права Світлана Мороз, завідувач кафедри селекції, насінництва і генетики Володимир Тищенко, завідувач кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля Павло Писаренко та професор кафедри будівництва та професійної освіти Олексій Горик.


Далі очільник ПДАУ, заступник голови вченої ради Олександр Галич презентував присутнім звіт ректора Полтавського державного аграрного університету за 2023 рік, де ґрунтовно виклав основні здобутки та досягнення нашого ЗВО за цей період. Наступним етапом стало затвердження Стратегії розвитку ПДАУ до 2030 року, яку оприлюднив Олександр Анатолійович.


Інформацію про рейтинги Полтавського державного аграрного університету за показниками наукової діяльності у 2023 році надав проректор з науково-педагогічної, наукової діяльності Олег Горб.
Потім відбулося обрання за конкурсом претендентів на вакантні посади завідувачів кафедр ПДАУ: професора Віктора Писаренка – кафедри захисту рослин і професора Сергія Шевчука – кафедри геоматики, землеустрою та планування територій.


Змістовною була доповідь голови Ради директорів ВСП ПДАУ, директора ВСП «Аграрно-економічний фаховий коледж ПДАУ» Миколи Шевнікова, що стосувалася інформації про відокремлені структурні підрозділи Полтавського державного аграрного університету. Директори інших ВСП ПДАУ прозвітували про результати виконання умов контрактів з Університетом за 2022/2023 навчальний рік.


Звіт про роботу приймальної комісії Полтавського державного аграрного університету у 2023 році надали голова вченої ради Валентина Аранчій і заступник відповідального секретаря приймальної комісії Анатолій Антонець.
Не менш змістовними були виступи начальника навчального відділу Андрія Дорошенка про мобільність учасників освітнього процесу ПДАУ як один із пріоритетів якості освітньої діяльності, директора навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології Миколи Маренича про результати освітньої та наукової діяльності його інституту за 2022/2023 навчальний рік і директорки бібліотеки ПДАУ Наталії Кузьміної про роботу бібліотеки в 2023 році.
Проректор з науково-педагогічної, наукової діяльності Олег Горб висловив пропозицію щодо присвоєння звання «Почесний професор / Doctorus honoris causa Полтавського  державного  аграрного  університету» Кароліні Фігієл, директорці з питань регулювання та якості в Центрально-Східній Європі (Польща), та Михайлу Івановичу Харченку, директору Аграрного орендно-приватного підприємства «Великосорочинське» Миргородського району Полтавської області.

Ректор ПДАУ професор Олександр Галич оприлюднив низку важливих питань, які підтримала вчена рада. 
Наприкінці засідання членів вченої ради справжніми колядками привітав з Різдвом і прийдешнім Новим роком народний фольклорний ансамбль «МАЛАНКА» (керівниця ансамблю — заслужений працівник культури України  Юлія Глущенко).