Розширення українсько-німецької співпраці

Партнерські відносини між містом Полтава (Україна) та містами Фільдера (Німеччина) продовжуються вже 27 років. На даний час реалізовано дуже багато: це і проекти в сфері культури, медицини, численні спортивні та доброчинні акції. Вагомою частиною співпраці є обмін досвідом та сумісні здобутки в проектах освіти та науки.
Час не стоїть на місці і вимагає нових рішень тих проблем, що є невідкладними на сьогодні. Однією з таких проблем є охорона довкілля, та не менш важливим питанням, особливо для України в теперішніх умовах, – є всебічне вивчення та впровадження альтернативних джерел енергії.
Саме тому, в рамках цьогорічної програми «Охорона навколишнього середовища» міст-побратимів було організовано приїзд науковців з Полтавської державної аграрної академії – професора Олега Горба та доцента Максима Кулика до Німеччини.
Наша сумісна робота була надзвичайно насичена, цікава і плідна. Спочатку професор Нобель, проректор Академії економіки та екології в містечку Ньортінген, розповів про діяльність Академії

та поділився досвідом проведення досліджень в їх навчально-дослідному господарстві

Цікаво також було познайомитись із системою утримання тварин в господарстві, яка враховує як їх здоров’я, так і вплив на вміст СО2 в довкіллі. Значний інтерес мають і екологічні експерименти з рослинами по абсорбції важких металів з повітря, дослідження з питань ландшафтного дизайну, вертикальних садів, тепличного господарства, вирощування польових культур та багато іншого

Вразило нас і те, що для міського населення створюють відкриті дні «Наближення людей до природи», де всі охочі можуть прогулятись дослідницьким ландшафтним парком босоніж, помилуватися красиво оформленими експозиціями із рослин, вдихнути приємний аромат квітів, послухати щебетання птахів …

Враження нас переповнили і ми з свого боку запросили професора Нобеля та його студентів до Полтавщини, де теж є що подивитись та чим вразитись.
З Лідією Рамболд, керівником міжнародного відділу Академії, ми підготували угоду про співпрацю між нашими академіями та обговорили можливості співпраці з питань обміну студентами та науковцями по програмах ЕРАЗМУС.
Екскурсія по цікавим місцям Ньортінгену, люб’язно проведена Лідією збагатила наше розуміння німецьких історичних цінностей. Приємно, що місцева влада цього міста опікується старими будинками, не жалкуючи значні кошти на їх реставрацію, стежить за поліпшенням екології в місті. А це культурна спадщина, що має естетичне значення, надихає нове покоління на виваженість, розвиває у молоді відчуття краси та необхідність бережливого ставлення до надбання пращурів

Докторант Академії Васко Брумер з Інституту міжнародного співробітництва, сталого управління та поновлювальної енергії, ознайомив нас із своїми дослідженнями, які стосуються альтернативних джерел енергії, можливостей використання водоростей для виробництва біодобрив та біопалива

В цьому ж інституті ми відвідали «гордість ректора» – інтерактивний клас, що відкриває нові можливості для навчання студентів та поліпшує роботу викладачів

Під час поїздки по містах Фільдера нас приємно вразило вигляд довкілля та узбіччя доріг – все наче сплановано талановитим дизайнером. Це дійсно прекрасно!

Доктор наук Оксана Калініна з університету Хоенхайм, провела екскурсію та показала різнопланові дослідження, що стосуються різноманітних експериментів по енергетичних культурах, розповіла про результати реалізованих наукових дослідів, особливостей співпраці у міжнародних проектах та люб’язно запросила нас на конференцію

Подальша наша участь у симпозіумі «25 років трансформаційних процесів в країнах Європи» дала змогу ознайомитись із результатами багаторічних наукових напрацювань не тільки Німеччини, але і інших країн  центральної, південної та східної Європи

Це передусім дослідження в галузі біоекономіки; навчання студентів специфічних дисциплін для біоенергетичного ринку; всебічний розвиток сільських територій; стратегії і перспективи міжнародної співпраці та ін.
Окремі цікаві доповіді були присвячені реформуванню системи освіти та науки для більш плідного їх симбіозу. Важливими питаннями для обговорення та дискусії були мотиваційні чинники для викладача і науковця; особливості генерування ідей та їх практичного втілення; система передачі інформації; розвиток прикладних наук. Багато учасників даного заходу презентували свої ВНЗ, говорили про здобутки, проблеми та перспективи розвитку і можливості співпраці.
Доповідь професора ПДАА Олега Горба стосувалася питань вирішення глобальних проблем зміна клімату, нестачі ресурсів, продовольчої безпеки, додаткової вартості біоенергетичних продуктів

Для вирішення цих проблем і здійснення плідної співпраці пропонувалося задіяти вчених та потенціал інституцій двох країн – Німеччини та України.
Майбутня наукова співпраця передбачатиме сумісну участь наших ВНЗ у виконанні завдань 4 програм: програма А «Створення нових високопродуктивних енергетичних культур»; програма В «Стале виробництво сировини енергетичних культур для нових видів екобіопалива»; програма C «Раціональне використання доступної рослинної сировини для отримання енергії» та програма D «Встановлення найменш затратних шляхів отримання екологічно безпечної продукції сільського господарства».
Загалом в симпозіумі взяли участь більше 30 учасників із таких країн, як Албанія, Вірменія, Боснія і Герцеговина, Естонія, Казахстан, Чорногорія, Польща, Румунія, Росія, Сербія, Словакія, Словенія, Україна та Узбекистан.
Відбулося знайомство з новим ректором університету Хоенхайм професором Стефаном Дабертом, який розповів про перспективи та заплановані позитивні зміни його ВНЗ, що відбудуться у найближчому майбутньому.
Виокремлення нагальних питань для сумісної співпраці відбулося під час зустрічі з професором Гірацом, який брав участь у реалізації різноманітних науково-освітянських проектів у країнах Євразійського континенту. В обговоренні взяв участь і професор Шулле, який уважно вислухав наші пропозиції та запропонував дві тематики для нових проектів між університетом Хоенхайм та ПДАА.
Отже, проведена багатоденна науково-практична робота забезпечила плідний результат, а саме – отримано нові знання в питаннях екології та біоенергетики, знайдено потенційних партнерів для різних проектів в сфері освіти і науки, налагоджена співпраця із науковцями країн Європи, в т.ч. і Німеччини, що не менш важливо, набутий неоціненний досвід, який ми плануємо передати колегам з нашої Академії та втілити на теренах Полтавщини!

Стаття з газети