Тільки об'єднавшись ми здатні на перемогу!

Саме під таким девізом 6 жовтня 2015 року у рамках співпраці Ресурсного центру зі сталого розвитку при Полтавській державній аграрній академії та Спільного Проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» студенти академії відвідали декілька Об'єктів у Кременчуцькому та Козельщинському районі. Подібні виїзні заняття, які носять ознайомчий характер, відбуваються не вперше і вже стали гарною традицією.

Оскільки у III фазі Проект втілив новий напрям - допомога переселеним людям з зони АТО, то спочатку студенти відвідали Проект громади «Капітальний ремонт житлової будівлі Новогалещинської селищної ради для тимчасово переселених осіб». Цей проект було реалізовано завдяки співфінансуванню Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні, внесків з обласного, районного а також бюджету громадської організації «Спадщина», зо успішно функціонує на території Козельщинського району. 

Студенти академії на власні очі могли оцінити проведений капітальний ремонт першого поверху, замінену каналізацію та перекриту покрівлю даху. Зустріч з мешканцями одного з перших в Україні Гуртожитків соціального типу супроводжувалася жвавими дискусіями та питаннями з боку обох сторін. Оскільки головною метою Проекту являється не фінансування певних об'єктів, а мобілізація громад, їх об'єднання заради спільної мети, то подібні зустрічі є надзвичайно корисними. Ця, колись нікому не потрібна і занедбана будівля, сьогодні для когось стала чи не єдиним порятунком, теплою домівкою, надійним тилом, що є результатом тільки спільних зусиль.

Попереду залишається ще чимало роботи, але разом, як говорить Народне прислів'я "Гуртом і батька легше бити". Вже цього року планується провести ремонт другого поверху, на який додатково вже виділено Проектом близько 1млн. грн. Даний Соціальний готель розрахований на 120 осіб, хоча на даний момент мешкає лише близько 20, для проживання яких передбачені кімнати, які оснащені санвузлами та душовими кабінками.

Окрім відновлення об’єкту для розміщення внутрішньо-переміщених осіб у Новий Галещині ми відвідали ще один - у Комсомольську. Завдяки капітальному ремонту готелю «Славутич» близько 100 переселенців забезпечено нормальними умовами для проживання. В готелі замінені вікна та повністю перекрита покрівля на даху, відновлені балконні блоки, замінена каналізація, поставлені нові вхідні двері.

На сьогодні там проживає близько 70 осіб. Особи, що там мешкають сплачують лише за комунальні послуги.

Готель «Славутич» знаходиться в дуже мальовничому місці на березі річки Дніпро. Там дуже затишно та гарно: є пляж, спеціально відведені та облаштовані місця для відпочинку.

Ще одним Об'єктом нашої поїздки, зовсім не очікувано для нас, виявилося відвідування ОСББ ( Об’єднання спільників багатоповерхових будинків), у м. Комсомольськ. Координатор напрямку роботи з ОСББ у Полтавській обл. Галина Геннадіївна Бут запропонувала заїхати нам до одного з будинків.

Здавалося б, що ми, мешканці обласного центру, можемо побачити цікавого чи незвичайного у місті з 50 тисячним населенням, а коли підійшли до подвір'я - думка змінилася: прохідна зі шлагбаумом та охоронцями, різноманітні скульптури, фонтан, охайні квітники, лави з кованими спинками, спеціальне відведене місце для стоянки велосипедів, гарний дитячий майданчик і це лише враження з першого погляду.

У дворі цього будинку дуже затишно та гарно. На території є камери відео спостереження, щоб краще слідкувати за порядком та безпекою мешканців. Вже 14 років цей будинок відокремлений від ЖЕКа і за цей час мешканці жодного разу не пожалкували про створення ОСББ, адже всі кошти, що ними сплачуються йдуть лише на їхній будинок та витрачаються виключно на їх розсуд. Сьогодні там замінені всі комунікації, замінено систему опалення, металеві труби на пластикові, повністю замінена електрична проводка, перекритий дах, в під’їзді замінені вікна на пластикові, встановлені броньовані двері в під’їзди, поставлені лічильники на всі енергоносії, в під’їздах на кожному поверсі встановлені енергозберігаючі лампочки. Всі мешканці будинку платять за фактично використану електроенергію і не переплачують. В підтвердження голова ОСББ показав рахунок за останній місяць - 758 кВт на весь будинок, який має два під’їзди.

Також вирішене ще одне із найважливіших питань - земля, а точніше територія подвір'я, де знаходиться будинок - сьогодні це власність ОСББ і тепер мешканці будинку впевнені, що тут «не виросте» ні новий незаконний гараж, ні новий будинок. Також студенти побували у самих під’їздах, де дуже чисто, на підвіконнях стоять вазони з живими квітами, прибрано та затишно.
Однією з не вирішених проблем, до недавнього часу, залишався ремонт 2-х ліфтів у будинку і це не дивно, тому що їм вже 28 років, і саме участь у Проекті дала змогу її вирішити. В цьому році ОСББ «МЖК» виграв грант наданий Спільним Проектом «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», коштів якого вистачить на заміну 2-х ліфтів, з яких 50% коштів виділяє Проект, 45% міська рада і 5 % (близько 20тис.грн.) - самі мешканці, що є беззаперечним результатом успішного прикладу функціонування ОСББ та мобілізації громад. Саме з таких людей треба брати приклад та самостійно вирішувати власні проблеми.

Наша поїздка була досить змістовною, різнобічною, насиченою та цікавою для всіх студентів без виключення. Кожен зміг "приміряти на себе" певну роль: хтось переймався проблемами переселенців, функціонуванням готелю, юридичними нюансами назви, що передбачає оплату енепгоносіїв за завищеними цінами, а хтось уже планує створювати та очолювати у своєму будинку ОСББ.

Наша поїздка відбулася завдяки підтримці та плідній співпраці із координаторами Проекту у Полтавській області Віталіною Миколаївною Старчик, Галиною Геннадіївною Бут та ініціатора створення Ресурсного центру зі сталого розвитку при Полтавській державній аграрній академії декана факультету Економіки та менеджменту, к.е.н., доцента Галича Олександра Анатолійовича, які з радістю погодилися допомогти в організації виїзного заняття. Цікавою і корисною виявилася поїздка для запрошених викладачів кафедри бізнес-адміністрування та права к.е.н., доцент Дем'яненко Наталія Василівна, к.ю.н., доцент Осташова Валерія Олександрівна, аспірантка Мамедова Зульфія. Командарівна.

Висловлюємо щирі слова подяки за виділений час та увагу для наших студентів коменданту Гуртожитку соціального типу у с. Нова Галещина, голові ОСББ "МЖК" м. Комсомольська та представнику Комсомольської Міської ради.

Даний Проект має дуже благородну мету, він дає людям надію на гарне життя та втілює їх мрії. Завдяки поштовху Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» мешканці сіл та міст, розуміють, що якщо сидіти склавши руки нічого не буде, що людям потрібно об’єднуватися однією ціллю та втілювати намріяне і тільки тоді життя українців, наше з вами життя, буде покращуватися.

Якщо не ми, то хто замість нас? З цим питанням ми маємо засинати і прокидатися, змінювати себе, своїх рідних та змінювати своє життя, бо тільки об'єднавшись ми зможемо все!

Помічник ректора, Тетяна Бардіна

Мітки: