Тиждень сталого розвитку 2016

Тиждень сталого розвитку
в Полтавській державній аграрній академії!
 
В рамках співпраці зі спільним Проектом ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" в академії розпочато тиждень сталого Місцевого розвитку (Програма), що проходив з 25 по 28 квітня 2016 року.
 
Протягом тижня студенти, викладачі та гості академії приймали участь в усіх заходах організованих Ресурсним Центром зі сталого розвитку. Наша академія представляла 15 ціль сталого розвитку - "Забезпечення життя на землі", тому до нас із задоволенням долучилася ініціативна група академічного проекту "ЕСО Академія". Тож, про все по-порядку:
 
25 квітня понеділок:
На засіданні ректорату та директорату Навчально-наукового інституту економіки та бізнесу презентовано програму "Тижня сталого розвитку".
Також ініціативною групою академічного проекту "ЕСО Академія" для всіх бажаючих організовано еко-тренінг з доктором с/г наук, професором, ректором академії (1996-2011 рр.) Віктором Микитовичем Писаренко. Тема заходу і для спілкування - питання забезпечення екологічно-безпечними продуктами харчування, особливостями функціонування підприємств, що не зраджують принципам "природного землеробства".
 
 
До того ж розпочали відбірковий турнір з інтелектуальної гри "Дебати", в якому взяли участь 8 команд з різних факультетів академії.
  
  
 
 
26 квітня вівторок:
Аграрна академія гостинно зустрічала гостей - у Навчальному корпусі №4, де одночасно відбувалося кілька заходів одночасно:
за ініціативи завідувача кафедри менеджменту, доктора з державного управління, професора Тамари Миколаївни Лозинської проведено круглий стіл на тему: "Децентралізація влади на Полтавщині - перспективи та загрози".
 
 
А також відбулося засідання Обласної координаційної ради за участі обласних координаторів спільного проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" Галини Бут та Віталіни Старчик, представників обласної влади та партнерів проекту.
 
 
 
 
 
Вже гарною традицією стала посадка дерева сталого розвитку у нашій академії. Підтримали нашу ініціативу і всі учасники координаційної ради. Відтепер на території академії квітує чарівна Сакура, а естафету прийняли партнери Проекту з м.Комсомольська", які при висадці свого дерева будуть передавати естафету іншим учасникам ІІІ Фази Проекту. Таким чином до кінця 2016 року матимемо на теренах всієї області справжній "Сад сталого розвитку".
 
По обіді студенти академії прийняли участь в заходах, присвячених 30тій річниці Чорнобильської катастрофи.
А тим часом в академії, на базі Лабораторії з відновлювальних джерел енергії, відбувся семінар з питань енергозбереження, енергоефективності та відновлювальних джерел енергії для представників з 8 районів та двох міст-партнерів Спільного Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду".
 
 
 
Також,в цей день відбувся півфінал відбіркового турніру з інтелектуальної гри дебати
 
А ввечері студенти переглянули фільм "Післязавтра", про те як погодні умови впливають на материки, у імпровізованому кінотеатрі зібралися студенти, які цікавляться питанням зміни кліматичних умов, по завершенню фільму студенти ще довго обговорювали, що ж ми можемо змінити і що конкретно залежить від кожного з нас.
 
Представники ініціативної групи Академічного проекту "ECO Академія" представили своє бачення розвитку сталого екологічного розвитку нашої альма-матер та окреслили свої плани на наступні півроку.
 
27 квітня середа:
Студенти економісти прийняли участь у засіданні круглого столу "ОСББ - реальність сьогодення, наші будинки у наших руках", що був ініційований та організований к.е.н., викладачем кафедри економічної теорії та економічних досліджень, Олександром Литвином, у Ресурсному центрі зі сталого розвитку при ПДАА. До участі були запрошені і викладачі академії, які жваво підтримували дискусію. Приємно, що наша робота виявилася цікавою для представників дружнього ВНЗ - Полтавського університету економіки та торгівлі, які охоче прийняли запрошення та долучилися до нашого заходу.
 
І вже о 13.00 ми дізналися імена переможців відбіркового турніру з інтелектуальної гри "Дебати", де в завзятій боротьбі, з рахунком 3:2 команда хлопців перемогла команду дівчат:)
Вітаємо Анатолія Паскаля, Раміна Сардарова та Михайла Яремчука та бажаємо перемоги у Всеукраїнському турнірі, що відбудеться уже в травні, на березі Чорного моря, у м.Одеса.
 
 
 
28 квітня, четвер:
В рамках відзначення тижня ми оголосили конкурс на визначення кращого плакату за темою "Сталого розвитку", участь у якому мали можливість прийняти всі бажаючі. За компетентним рішенням членів журі - Олександра Галича, Наталії Дем'яненко, Ханлара Махмудова, яким визначити переможців було на стільки складно, що довелося навіть проводити опитування серед студентів, але все ж таки призи знайщли своїх володарів.
 
 
В рамках дисципліни "Сталий розвиток сільських територій", викладачем кафедри бізнес-адміністрування та права, к.е.н., Наталією Дем'яненко організовано конкурс SWOT-аналізів тих населених пунктів, де проживають наші студенти. Обрати кращу презентацію було надзвичайно важко, тому всіх учасників нагородили втішними подаруночками від Проекту.
 
 
 
А після обіду Учасниками Академічного Проекту "ECO Академія" організовано турнір "Що?Де?Коли?" на тематику забезпечення життя на землі. Участь взяли 5 команд з різних спеціальностей, а перемога за студентами інженерно-технологічного факультету.
 
 
І на завершення нашого тижня "Сталого розвитку" був організований Флеш-моб. Студенти виклали послідовно декілька фігур, щоб зацікавити якомога більше представників академії. Коло - як символ дружби і підримки, "МРГ" - співпраця зі Спільним проектом ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду","РЦ" - Ресурсний центр академії, який займається питанням "СР" - сталого розвитку, яким займаємося "12" місяців у році, уже протягом "5" років співпраці з Проектом.
Ось так і добіг наш "Тиждень сталого розвитку" до свого логічного завершення. Всі призи знайшди своїх володарів. Ми ще раз переконалися у правильному шляху, який академія обрала ще 5 років тому, коли підписала "Меморандум "Про порозуміння" зі Спільним Проектом ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". Кількість викладачів та студентів, які цікавляться питаннями сталого розвитку постійно збільшується, що безмежно радує.
 
 
Висловлюємо щирі слова подяки всім учасникам наших заходів, завдяки яким відзначення нашого "Тижня сталого розвитку" відбулося, а саме: ректору академії, к.е.н., професору Валентині Аранчій, координаторам спільного проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" у Полтавській області Галині Бут та Віталіні Старчик, декану факультету економіки та менеджменту, к.е.н., доценту Олександру Галичу, завідувачу кафедри бізнес-адміністрування та права, д.е.н., професору Ханлару Махмудову, завідувачу кафедрою менеджменту, д.держ.упр., професору Тамарі Лозинській, завідувачу кафедрою машиновикористання та виробничих навчань, к.т.н., доценту Віктору Сакалу, к.е.н., доценту Наталії Дем'яненко, к.е.н., доценту Євгенію Кончаковському, к.е.н., доценту Олександру Литвину, к.с/г.н., доценту Максиму Кулику, к.с/г.н, доценту Володимиру Калініченку, к.е.н. Роману Ліпському, к.е.н Івану Терещенку а також всім учасникам наших заходів.
 
Окрема подяка керівництву спільного Проекту ЄС/ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", за підтримку ініціатив Освітньої мережі сприяння сталому місцевому розвитку, залучення до інноваційної діяльності проекту та плідну співпрацю з Полтавською державною аграрною академією протягом 5 років!
 
Тетяна Бардіна, помічник ректора