V Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова і міжкультурна комунікація: теорія та практика»

 

21 березня 2024 року в Полтавському державному аграрному університеті відбулася V Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова і міжкультурна комунікація: теорія та практика», яку ініціювала кафедра гуманітарних і соціальних дисциплін. Співорганізаторами наукового зібрання стали Національний університет біоресурсів і природокористування, Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» та Бердянський державний педагогічний університет.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Проведення цього заходу стало можливим завдяки Збройним силам України. Модератор конференції Оксана Мокляк прочитала твір Олександра Лук’яненка «Сто днів до будення», в якому висловлено віру, що всі захисники повернуться додому, що змусило присутніх замислитися над сьогоденням, згадати щось своє особисте.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Багато теплих вітальних слів лунало на початку роботи заходу. Пленарне засідання урочисто відкрила перша проректорка ПДАУ кандидатка економічних наук, професорка Валентина Аранчій, яка зазначила, що проведення цієї конференції є свідченням неабиякого інтересу наукової спільноти до вивчення та розвитку мовної культури, різних аспектів міжкультурних комунікацій в умовах глобалізації.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку докторка історичних наук, професорка, магістр філології Тамара Шаравара привітала учасників конференції з чудовим науковим заходом і зазначила, що він дав унікальну можливість обговорити лінгвокультурні, лінгвокогнітивні, етнолінгвістичні та літературознавчі аспекти сучасної філологічної науки, розповісти про тонкощі перекладу та новітні методи викладання мови.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Декан факультету обліку та фінансів кандидат економічних наук, професор Олександр Безкровний зазначив, що він приємно вражений такою великою кількістю учасників конференції, а також висловив щиру вдячність її організаторам за їхню наполегливу роботу та побажав учасникам конференції плідних дискусій і цікавих доповідей.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Конференція охоплювала 5 тематичних напрямів, що свідчить про широту та глибину висвітлення проблем:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Національно-мовні картини світу: вербальна й невербальна репрезентація.
2. Діалог національних культур: лінгвокультурологічний, лінгвокогнітивний, етнолінгвістичний і літературознавчий аспекти.
3. Соціокультурна та психологічна парадигми міжкультурної комунікації.
4. Переклад у контексті міжкультурної комунікації: теорія і практика.
5. Інноваційні технології викладання української та іноземних мов.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
На пленарному засіданні доповідачі висвітлили різні сучасні перекладознавчі, лінгвістичні, літературознавчі аспекти своїх досліджень, поділилися досвідом та ідеями щодо актуальних проблем мови та міжкультурної комунікації. Після доповідей відбулися жваві дискусії, тож учасники мали змогу обмінятися думками та отримати відповіді на свої запитання.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
V Всеукраїнська науково-практична конференція «Мова і міжкультурна комунікація: теорія та практика» стала знаковою подією, що сприятиме розвитку наукових досліджень у цій галузі, а також зміцненню зв’язків між науковцями та фахівцями з різних регіонів України.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
За підсумками конференції буде видано збірник наукових праць.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Оргкомітет конференції висловлює щиру вдячність усім учасникам за активну участь і сподівається на подальшу співпрацю!