Як на інженерно-технологічному факультеті відзначали Міжнародний день числа «Пі»

 

Світова наукова спільнота має багато приводів для святкування, адже визначними винаходами пишається вже не одне століття поспіль. Тож 14 березня у світі щорічно відзначається одне з найбільш незвичайних свят – Міжнародний день числа «Пі».

 

Нагадаємо, що число ℼ – це математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметру. В цифровому вираженні ℼ починається як 3,141592... і є нескінченним.

 

З історії відомо, що вперше День числа «Пі» відзначили 1988 року в науково-популярному музеї Експлораторіум в Сан-Франциско. Придумав це свято роком раніше фізик з Ларрі Шоу. Дату 14 березня він вибрав не випадково, адже у загальновідомому числі ℼ цифри вказують на 3 (третій місяць року), і 14 – число березня. Фізик зробив все можливе, щоб святкові події на честь цього числа були настільки ж яскравими і значущими, як і інші свята.

Також цікавим є факт, що дата свята збігається з днем народження одного з найвідоміших фізиків – Альберта Ейнштейна, а також з датою смерті у 2018 році відомого фізика сучасності Стівена Хокінга.

 

Студенти різних факультетів і спеціальностей дізналися, що число «Пі» відіграє важливу роль у будівництві. Саме тому його якомога точніше значення намагалися отримати ще в доісторичні часи. Слід зазначити, що найточніше значення отримав відомий учений Архімед, який жив у Давній Греції.

 

Цікавим є той факт, що мнемоністи намагаються поставити рекорд із запам'ятовування послідовності знаків після коми числа ℼ. У Книзі рекордів Гіннесса зафіксовано рекорд, який поставив японець Хідеакі Томойорі. Він зумів безпомилково відтворити послідовність у 40 тисяч знаків. На вивчення було витрачено понад 10 років.

 

Заступниця декана з виховної роботи інженерно-технологічного факультету Прілєпо Наталія Володимирівна та викладачі кафедри будівництва та професійної освіти: Антонець Анатолій Вікторович, Муравльов Володимир В’ячеславович, Овсієнко Юлія Іванівна, Рижкова Тетяна Юріївна організували для студентів спеціальностей 208 Агроінженерія, 201 Агрономія, 071 Облік і оподаткування, 133 Галузеве машинобудування пізнавальну відеолекцію та розважальне розгадування тематичних кросвордів на тему, присвячену Міжнародному дню числа «Пі».

 

Такі заходи є не лише цікавими, а й пізнавальними в науковому сенсі, адже історія відкриттів надихає молодь до науково-дослідницької та пізнавальної діяльності.