Екскурсія на ТОВ «Глобинський переробний завод» агропромислового холдингу «Астарта-Київ»

23 листопада 2023 року здобувачі вищої освіти 1–4-х курсів за спеціальністю 162 Біотехнології та біоінженерія за сприяння директора навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології Миколи МАРЕНИЧА відвідали Глобинський переробний завод агропромислового холдингу «Астарта-Київ».

Глобинський переробний завод – сучасне високотехнологічне підприємство, продукція якого відповідає міжнародним стандартам якості. Підприємство спеціалізується на переробці бобів сої та оптовій торгівлі продуктами її переробки – високопротеїновим гранульованим шротом, нерафінованою гідратованою олією, гранульованою оболонкою. На підприємстві встановлено обладнання провідних світових виробників «Bühler», «Alfa Laval» (Швейцарія), «GEA», «Siemens», «KSB» (Німеччина), «CPM» (Нідерланди) та ін. Також є потужності зі зберігання готової продукції та елеватор місткістю 42 тис. тонн, інженерні, автомобільні та залізничні комунікації, потужні системи очищення води та повітря.

Для переробки бобів сої у готову продукцію необхідно виконати комплекс технологічних операцій за методом прямої екстракції. У процесі виробництва здійснюється систематичний контроль за якісними та кількісними показниками та показниками безпечності вхідної сировини, допоміжних матеріалів, готової продукції відповідно до міжнародних стандартів ISO 9001, ISO 22000, GMP+B1. Інтегровано у виробництво систему екологічного керування та систему енергетичного менеджменту за стандартами ISO14001, ISO 50001.
Спеціалісти заводу розповіли екскурсантам про етапи переробки сої. Вони ознайомилися з обладнанням, яке використовується для очищення насіння сої від домішок, сушіння зерен з підвищеною вологістю, для екстракції соєвої олії, виробництва соєвого шроту та гранульованих насіннєвих оболонок. Студенти також дізналися про діяльність лабораторій сировини та кінцевих продуктів (олії шроту та гранульованих зернових оболонок).
Під час екскурсії студенти поставили спеціалістам заводу багато запитань щодо методів дослідження якості зерна та кінцевої продукції.