Послуги науково-дослідної лабораторії якості зерна

Лабораторія виконує вимірювання в сфері поширення державного метрологічного нагляду під час визначення якості зерна.

Об'єктами вимірювання є зерно.

Об'єкти вимірювань не відносяться до серійних.

 

Інформація щодо об’єктів вимірювань, методик виконання вимірювань та засобів вимірювальної

техніки  (ЗВТ) і стандартних зразків складу(СЗ) та властивостей речовин і матеріалів, що використовуються під час проведення вимірювань

Назва об'єкта вимірю­вань

Назва та позначення документа, що регламентує показник об’єкта

Назва

показника об'єкта, що

вимірюється

Номінальне значення

показника та

допустиме

відхилення від нього

Діапазон процесу

та похибка

вимірювань

 

Назва та позначення документу, що регламентує процес вимірювань

Назва та умовне позначення

ЗВТ

СЗ

Пшениця, жито, ячмінь

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Маса 1000 зерен

Менше 25,0 г

Більше 25,0 г

ДРПВ ≤10 %

ДРПВ ≤ 6 %

ГОСТ 10842-89 Зерно. Методи визначення маси 1000 зерен. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

МВВ не передбачено

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Натура зерна

МВВ не

нормується

ДРПВ ≤ 5 г

ГОСТ 10840-64 Зерно. Методи визначення натури ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Пурка літрова ПХ-1

МВВ не передбачено

Пшениця

Пшениця технічні умови ДСТУ 3768:2010,

Склоподібність

МВВ не

нормується

МВВ

Не нормується

ГОСТ 10987-76 Зерно. Методи визначення склоподібності ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Діафаноскоп ДСЗ-2

Фаринотом, ваги технічні ВЛКТ-500 М

МВВ не передбачено

Пшениця, жито, ячмінь

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Вологість

Для пшениці 14,5 % не більше, Для ячменю не менше 15 %, Для жита не більше 17 %

ДРПВ ≤ 0,15 г

ГОСТ 13586.5-93 Зерно Метод визначення вологості ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

МВВ не передбачено

 

 

Пшениця

 

 

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010

 

Седиме-нтація

 

Не менше 3,2 г

Не більше 3,2 г

 

 

 

МВВ не

нормується

ГОСТ 4251-2003.Зерно Метод визначення седиментації ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

СЗ розчину оцтової кислоти

 

Пшениця, жито

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Число падання

МВВ не нормується

 

ДРПВ ≤ 10 %

ГОСТ 30498-97 Культури зернові. Визначення числа падання ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

ПЧП-99

МВВ не передбачено

Пшениця

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010

Кількість та

якість клейковини

0-120 од. ВДК-1

 

Похибка ±5 од. ВДК-1

ГОСТ 13586.1-68 Зерно. Методи визначення кількості та якості клейковини ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

ВДК-1

МВВ не передбачено

Пшениця, жито, ячмінь

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Масова частка білка

МВВ не

нормується

ДРПВ ≤ 0,3 %

ГОСТ 10846-91 Зерно та продукти його переробки. Метод визначення білка ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги АДВ-200М

СЗ іонів амонію, сірчаної кислоти

Пшениця, жито, ячмінь

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Зернова домішка

Менше 0,5 %

0,6-1,0 %

1,1-2,0 %

2,1-3,0 %

3,1-4,0 %

4,1-5,0 %

5,1-6,0 %

6,1-7,0 %

7,1-8,0 %

8,1-9,0 %

9,1-10,0 %

10,1-15,0 %

Більше 15,0 %

ДРПВ ≤ 0,2 %

ДРПВ ≤ 0,4 %

ДРПВ ≤ 0,6 %

ДРПВ ≤ 0,8 %

ДРПВ ≤ 1,0 %

ДРПВ ≤ 1,2 %

ДРПВ ≤ 1,4 %

ДРПВ ≤ 1,6 %

ДРПВ ≤ 1,8 %

ДРПВ ≤ 2,0 %

ДРПВ ≤ 2,2 %

ДРПВ ≤ 3,0 %

ДРПВ ≤ 3,8 %

 

ГОСТ 30483-97 Зерно. Методи визначення загального та типового вмісту смітної та зернової домішки; вмісту дрібних зерен та крупності; вмісту зерен пшениці пошкоджені клопом-черепашкою

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

 

МВВ не передбачено

Пшениця, жито, ячмінь

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88

Смітна домішка

Менше 0,5 %

0,6-1,0 %

1,1-2,0 %

2,1-3,0 %

3,1-4,0 %

4,1-5,0 %

5,1-6,0 %

6,1-7,0 %

7,1-8,0 %

8,1-9,0 %

9,1-10,0 %

10,1-15,0 %

Більше 15,0 %

ДРПВ ≤ 0,2 %

ДРПВ ≤ 0,4 %

ДРПВ ≤ 0,6 %

ДРПВ ≤ 0,8 %

ДРПВ ≤ 1,0 %

ДРПВ ≤ 1,2 %

ДРПВ ≤ 1,4 %

ДРПВ ≤ 1,6 %

ДРПВ ≤ 1,8 %

ДРПВ ≤ 2,0 %

ДРПВ ≤ 2,2 %

ДРПВ ≤ 3,0 %

ДРПВ ≤ 3,8 %

Вмісту металомагнітної домішки ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

 

МВВ не передбачено

Пшениця

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010

Типовий склад

До 10%

10-15 %

Більше 15 %

ДРПВ ≤ 2,0 %

ДРПВ ≤ 3,0 %

ДРПВ ≤ 5,0 %

 

ГОСТ 10940-64 Зерно. Методи визначення типового складу. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб

Ваги технічні ВЛКТ-500 М

 

МВВ не передбачено

Пшениця, жито, ячмінь Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010 Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88 Запах і колір зерна МВВ не нормується МВВ не нормується ГОСТ 10967-90 Зерно. Методи визначення запаху та кольору зерна. ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб Ваги технічні ВЛКТ-500 М МВВ не передбачено
Пшениця, жито Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88 Фузаріозне зерно

<0,30% Понад 0,30 до0,60% включно Понад 0,60 до

1,00%включно

Понад 1,00 до

3,00% включно Понад 3,00 до

6,00% включно Понад 6,00 до10,00% включнo

ДРПВ<015%

ДРПВ< 0,25% 

ДРПВ< 0.35%

ДРПВ <0,55%

ДРПВ< 0,85% 

ДРПВ< 1,25% 

Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88 ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб Ваги технічні ВЛКТ-500 М МВВ не передбачено
Ячмінь Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Фузаріозне зерно

<0.30%

Понад 0,30 до

0,60% включно Понад 0,60 до

1,00% включно Понад 1,00 до

3,00% включно Понад 3,00 до

5,00% включно Понад 5,00 до

10,00% включно

 

ДРПВ<0,15%

ДРПВ< 0,25%  

ДРПВ< 0,35%

ДРПВ< 0,50%

ДРПВ< 0,85%  

ДРПВ< 1,25%

Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб Ваги технічні ВЛКТ-500 М МВВ не передбачено
Пшениця, жито, ячмінь Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88 Зараженість та пошкодження шкідниками

До 5 %

Більше 5 %

ДРПВ ≤ 0,5 %

ДРПВ ≤ 1,0 %

 

ГОСТ 13586.4-83. Зерно Методи визначення зараження та пошкодження шкідниками ГОСТ 13586.3-83 Правила приймання та методи відбору проб Ваги технічні ВЛКТ-500 М МВВ не передбачено
Пшениця, жито, ячмінь Пшениця технічні умови. ДСТУ 3768:2010, Ячмінь технічні умови ДСТУ 3769-98, Жито вимоги при заготівлі  ГОСТ 16990-88 Вміст спор сажкових грибів МВВ не нормується ДРПВ ≤ 0,01% ГОСТ 13496.11-74 Метод визначення вмісту спор сажкових грибів Ваги технічні ВЛКТ-500 М МВВ не передбачено