10 років децентралізації: ПДАУ та Нехворощанська ОТГ співпрацюють на шляху до європейського майбутнього

 

1 квітня 2024 року виповнюється 10 років з дня прийняття Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Цей документ став основою для децентралізації влади, яка надала громадам більше повноважень і ресурсів для розвитку.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
У рамках проєкту Еразмус напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові чинники розбудови сталих територіальних громад: успішні практики для України» 28 березня 2024 року Нехворощанську ОТГ відвідали представники ПДАУ, зокрема проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара, яка зазначила, що минулого року очільники Нехворощанської громади відвідали Польщу, де перейняли досвід подібних громад. Тож буде цікаво побачити, які з цих ідей було втілено у життя. Громада успішно розв’язує соціальні проблеми, залучає інвестиції, будує житло для переселенців, зводить дитсадок, підтримує навчальні заклади та розвиває медицину. Професор кафедри публічного управління та адміністрування Олександр Дорофєєв додав, що успіх можливий лише за умови згуртування дієздатної команди однодумців, де кожен чітко знає свої завдання та працює на кінцевий результат. Тож ця співпраця триватиме в такому напрямі й надалі.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Під час візиту науковці ПДАУ зустрілися з головою Нехворощанської ОТГ Віктором Дубовичем і заступницями сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, членкинями виконавчого комітету Ольгою Хоменко та Зоєю Короленко. Оглянули Нехворощанську амбулаторію та стан реконструкції приміщення дитячого садка «Сонечко» й будинку для ВПО. Потім у конференцзалі переглянули презентаційний фільм про громаду. Під час зустрічі обговорили актуальні питання розвитку громади, зосередившись на таких аспектах:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
• втілення європейських стандартів і практик у роботі ОТГ;
• стратегічне планування та розвиток місцевої економіки;
• залучення інвестицій і грантів для реалізації місцевих проєктів;
• підбір кадрів.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Важливо відзначити, що Нехворощанська ОТГ є однією з найуспішніших громад у Полтавській області. Завдяки значним зусиллям місцевої влади та активній участі жителів громади вдалося досягти значних успіхів у таких сферах:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
• реформа освіти;
• охорона здоров’я;
• соціальний захист населення;
• благоустрій і розвиток інфраструктури.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Нехворощанська ОТГ є прикладом того, як завдяки децентралізації та європейській інтеграції можна побудувати сильну та спроможну громаду. Це дійсно значний крок на шляху до європейського майбутнього України!