11 жовтня мало б виповнитися 60 років Ірині Маркіній

 

Два роки тому в засвіти відійшла видатна науковиця та освітянка, докторка економічних наук, професорка, заслужена діячка науки і техніки України Ірина Анатоліївна Маркіна, яка зробила неоціненний вклад у розвиток сучасного менеджменту як науки. Сьогодні, 11 жовтня, їй мало б виповнитися 60 років. 
 
Ірина Анатоліївна Маркіна — засновниця наукової школи «Методологія та практика сучасного менеджменту», в межах якої ведеться робота щодо наукової підготовки кадрів і підвищення якісного рівня науково-педагогічного складу  закладів вищої освіти, проводяться наукові заходи, зокрема науково-практичні конференції, круглі столи, тренінги тощо. Під її керівництвом здобувачі підготували та захистили близько 50 кандидатських та 4 докторських дисертації. 
 
Професорка Маркіна започаткувала на базі кафедри менеджменту ННІ ЕУПІТ Полтавської державної аграрної академії проведення щорічної Міжнародної науково-практичної конференції «Менеджмент ХХІ століття: глобалізаційні виклики» та Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції «Управління ресурсним забезпеченням господарської діяльності підприємств реального сектора економіки», у яких беруть участь провідні науковці України та близького закордоння, країн ЄС, США та ін. 
 
За редакцією Ірини Анатоліївни Маркіної випущено понад 30 монографій, а в рамках затверджених науково-дослідних тем з державною реєстрацією та присвоєнням міжнародного стандартного номера ISBN — 7 колективних монографій англійською мовою, в написанні яких взяли участь провідні науковці й аспіранти. 
 
Наукова школа менеджменту професорки  Маркіної І. А. вирізняється наявністю свободи мислення, творчості та пошуку ідей, її роль  є вагомою в розвитку науки не тільки тому, що професорка встигла створити нову ефективну методологію цієї галузі знань, а й тому, що її вплив і надалі здійснюється через ланцюжок  послідовників. 
 
За роки професійного зростання Ірина Анатоліївна працювала в різноманітних науково-громадських структурах. За досягнуті успіхи у професійній праці та громадському житті вона нагороджена почесними грамотами МОН України, правління Укоопспілки та ЦК Профспілки працівників споживчої кооперації, Полтавської обласної ради, пам’ятним годинником від Президента України, почесними знаками «Відмінник освіти України» та «За наукові досягнення».
 
Сьогодні кафедра менеджменту ННІ ЕУПІТ ПДАУ носить ім'я І. А. Маркіної.