16 днів проти насильства

За офіційними даними, щорічно понад 1,1 млн. українців зазнають фізичного, сексуального насильство та психологічного тиску в сім'ї. Однак по допомогу звертається тільки кожна десята особа.

Причин, чому постраждалі особи мовчать про знущання над собою, кілька. По-перше, традиційне українське «не виносити сміття з хати». Багато хто й досі вірить, що від домашнього насильства страждають усі, тому говорити про це немає потреби. По-друге, багато постраждалих осіб просто не знають куди звернутися по допомогу. Третя причина – це недовіра до служб, які таку допомогу надають. Зрештою, дуже часто самі постраждалі не усвідомлюють, що над ними чинять насильство.

Уже майже два роки в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Закон передбачає низку послуг та сервісів, які може отримати людина, що зазнала домашнього насильства, та гарантує невідворотність покарання для кривдника. Усі задіяні служби із попередження та протидії насильства координують свою роботу для того, щоб надати оперативну допомогу тим, хто її потребує.

У рамках реалізації програми «Комплексний підхід до вирішення проблеми насильства щодо жінок та дівчат в Україні» Міністерства соціальної політики у співпраці з UNFPA Ukraine та згідно із пропозиціями Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації Полтавська державна агарна академія долучається до проведення у закладах освіти акції «16 днів проти насильства».

  

 

З ініціативи кафедри підприємництва і права ПДАА 29 листопада 2019 року в Полтавській державній агарній координатором уповноваженого Верховної ради з прав людини в Полтавській області Яковенко В.С. спільно зі старшим інспектором відділу зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Кондратенко Аліною проведено круглий стіл «Протидія та запобігання домашньому насильству», під час якого було запропоновано переглянути фільм Ролана Бикова «Я більше сюди ніколи не повернусь».


У роботі круглого столу взяли участь здобувачі вищої освіти спеціальностей 081 Право та 281 Публічне управління та адміністрування, а також науково-педагогічні працівники кафедр факультету економіки та менеджменту ПДАА. Проведений захід був змістовним та емоційним, нікого не залишив байдужим.

Учасники заходу виявили одностайність щодо засудження будь-яких проявів домашнього насильства та необхідності пропагування активної життєвої позиції у боротьбі із проявами насильства в суспільному житті.