Адаптаційно-тренінговий захід для першокурсників ІТФ

Студентська рада разом із адміністрацією інженерно-технологічного факультету організувала перший у 2020-2021 навчальному році адаптаційно-тренінговий захід для першокурсників у міському парку поблизу Співочого Поля імені Марусі Чурай.

Адаптиви для першокурсників складалися з кількох етапів: підготовчий (вибір місця проведення, прибирання території, планування естафет, конкурсів, витрат на розваги і потреби), проведення адаптивів (збір усіх учасників, проведення запланованих заходів), заключний етап (підведення підсумків, пісні біля багаття).
У цей день на учасників чекали установчі лекції від 7 досвідчених модераторів і їх помічників, поділ на команди та 8 різного роду і складності локацій. У цьому році до адаптивів активно долучилися здобувачі вищої освіти першого курсу скороченого терміну навчання. Розминка, вправи на командотворення, завдання для прояву лідерських якостей, «лабіринти», креативне розв’язування поставлених задач, «павутина», «падіння» і нові знайомства – це далеко не увесь перелік конкурсів і заходів, що підготували для первачків спеціальностей 208 Агроінженерів і 133 Галузеве машинобудування їх старші товариші.
Умовно всі завдання і конкурси можна було поділити на кілька категорій: демонстрація особистих талантів, умінь, винахідливості; робота в колективі або командна гра; прояв особистих талантів і нахилів у роботі команди. Планування і проведення заходу переслідувало завдання: знайомство у невимушеній обстановці новачків з одногрупниками, однокурсниками, студентськими кураторами, представниками органів студентського самоврядування факультету та вивчення їх можливостей, інтересів, вподобань і талантів. Мета адаптивів: формування атмосфери довіри у новому колективі, відчуття підтримки і «товариського плеча». Адже у всіх без винятку вступ до вишу змінив звичний стиль і ритм життя. Тому всі «новобранці» повинні були усвідомити, що на ганку нового життя вони не самотні й одинокі, а саме кожен із них є невід’ємною частинкою дружнього колективу інженерно-технологічного факультету нашої академії. Для кожного із них знайдеться затишне місце у студентсько-викладацькій родині ІТФ.
А щоб переконати на справах і побачити хто на що здатен, представники студентського самоврядування підготували свого роду «випробування» для новачків. Для прикладу, одне із випробувань полягало у рухові наосліп, керуючись дружньою підтримкою у формі вказівок від команди. Від того наскільки чітко й зрозуміло координувалися дії учасника із зав’язаними очима залежав успіх виконання завдання окремого учасника і результативність діяльності всієї команди. В іншому випробуванні треба було проявити креативний підхід до вирішення завдань і подолати перешкоду одним із особисто обраних або нових способів. Наступний конкурс демонстрував важливість посильного внеску кожного у спільну справу, що дає досить цікаві результати узгодженості у діях і рухах усієї команди.
Як у великій родині, де на кожного покладаються певні обов’язки, так і на завершення адаптивів на всіх без винятку чекала смачна і запашна каша зі смаколиками, приготована старшими товаришами. Душа українця співуча і вразлива, а щира розмова найкраще проходить біля багаття під звуки гітари. Нікого не залишив байдужим студентський фольклор. Хтось із учасників заходу швидко й активно включився в роботу, хтось вагався, хтось сумнівався, але всі без винятку були задіяні у випробування і конкурсах. Ніхто не залишився байдужим!