День Європи

В Україні День Європи відзначається у третю суботу травня, починаючи з 2003 року. Витоки цього свята пов’язані із започаткуванням процесу європейської інтеграції у 1950 році. У 1985 році керівники держав-членів Європейського Союзу вирішили щорічно відзначати День Європи, як день спільних цінностей, спільної історії, миру та єдності всіх європейських націй. День Європи – це своєрідний символ здійснення принципово нової форми мирної співпраці між державами, що базується на засадах свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права. Основна ідея цього свята – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у Європейському домі.
Для нашої країни це свято означає підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною приналежністю, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації. Відзначення Дня Європи є підтвердженням євроінтеграційного курсу нашої країни.
Одним з його важливих напрямів виступає інтеграція до європейського освітнього простору. Ключовими пріоритетами реалізації цього завдання є інтеграція України до Європейського дослідницького та інноваційного простору; активізація участі українських дослідників у наукових, науково-технічних та інноваційних програмах та ініціативах Євросоюзу; розбудова системи забезпечення якості освіти і навчання відповідно до європейських стандартів та рекомендацій; розширення можливостей академічної мобільності для учнів, студентів, викладачів і дослідників Євросоюзу.
Полтавський державний аграрний університет є активним учасником цього процесу. Наш навчальний заклад постійно розширює міжнародні зв’язки, зокрема, розширюється співпраця із закладами вищої освіти країн Європейського Союзу. Завдяки такій співпраці здобувачі вищої освіти мають можливість пройти ознайомчу практику (стажування) за кордоном та взяти участь у стипендіальних програмах, а науково-педагогічний персонал Університету – підвищити кваліфікацію шляхом проходження міжнародного стажування. Ще одним важливим напрямом євроінтеграційного курсу є реалізація проєкту «Паралельний європейський диплом», який передбачає навчання та дослідницьку роботу на території Республіки Польща. Цей проєкт дає змогу збагатити індивідуальний досвід здобувачів вищої освіти ПДАУ, більше дізнатися про європейські освітні моделі, розширити мережу контактів та спілкування, поглибити знання іноземних мов та набути практичний досвід роботи на підприємствах Республіки Польща.