До Дня Соборності України

Ми всі одна сім’я,

Єдина ми родина –

Мільйони різних «Я»,

А разом – Україна!

 

Анатолій Матвійчук

 

 

22 січня Україна відзначає одне з найвагоміших державних свят, яке на сьогодні має вже більш ніж сторічну історію, – День Соборності.

Цього дня ми згадуємо дві доленосні події, що відбулися в 1918–1919 роках: підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради, який проголосив повну й абсолютну незалежність УНР (22.01.1918 р.) та проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки (22.01.1919 р.). Саме цей Акт офіційно задекларував обʼєднання українських земель, продемонструвавши соборницькі настрої українців, їхнє прагнення до етнічної й територіальної консолідації. Він став знаковим для українського державотворення, адже саме соборність – це фундамент демократичної держави.

До відзначення цієї вікопомної події долучилась і наша бібліотека, підготувавши тематичну книжкову виставку «Україна – єдина, Україна – це ми!». На виставці представлена наукова й публіцистична література, що розкриває передумови об’єднання українських земель та шляхи реалізації ідеї національної єдності. Переглянути виставку можна в холі бібліотеки.

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: