Дослідження автентичної української кухні

В межах дисципліни «Основи наукових досліджень» здобувачі першого року навчання спеціальності «Готельно-ресторанна справа» під керівництвом доцента кафедри харчових технологій Шелудько Вікторії завзято виконують науковий пошук і проводять дослідження шляхів підвищення харчової цінності і покращення якості страв і харчових продуктів. В своїх роботах студенти акцентують увагу на удосконалення сучасних страв, кулінарних і кондитерських виробів різних країн світу. Поза увагою не залишилась і українська кухня, адже для майбутнього фахівця готельно-ресторанної індустрії важливо знати автентичні кулінарні традиції України.

3 квітня 2024 року здобувачі спеціальності «Готельно-ресторанна справа» Полтавського державного аграрного університету відвідали лекцію-дегустацію на тему «Автентичні страви Полтавщини», яку провела Марина Пушкарьова, директорка таверни «4 Бастіон». Пані Марія є великою шанувальницею Полтавської кухні. Її пристрасть до технології стародавніх українських страв знайшла своє відображення в книзі «Гастрономічні нариси з Полтавщини або невигадані історії про любов до своєї справи».

   

Пані Марія приймає активну участь в організації фестивалю «ГалушкаFest» і впевнена, що Полтавщина має багату гастрономічну культуру, яка не менш важлива, ніж її історія. Під час лекції студенти мали змогу не лише вивчати відеоматеріали, а і дегустувати страви автентичної української кухні: борщ із квашеним буряком і сушеними грушами, шпундру, гнічені сливи, качану кашу, вергуни.

Студенти відмітили, що застосування такого способу теплової обробки, як тушкування, дозволяє зберегти більшу кількість вітамінів і надати виробам оригінального аромату, смаку, висловили бажання продовжити дослідження гастрономічних традицій Полтавщини.