Екскурсія студентів інженерно-технологічного факультету до Полтавського автоагрегатного заводу

19 травня 2021 року студенти інженерно-технологічного факультету Полтавської державної аграрної академії спеціальностей 208 «Агроінженерія» і 133 «Галузеве машинобудування» відвідали ТОВ «Торговий дім „Полтавський автоагрегатний завод”», де для них була проведена запланована екскурсія на виробництво. Адже виробництво заводу пов’язане із їхньою майбутньою професійною діяльністю з ремонту, технічного обслуговування і монтажу машин та устаткування техніки. Основна діяльність підприємства зосереджена на виробництві вузлів і агрегатів гальмівної системи для великовантажних автомобілів, продукції пневмоапаратури верстатобудування, товарів народного споживання.

Захопливу ознайомчу екскурсію провів заступник директора з розвитку Олександр Аліпа. Відправною точкою стало знайомство із інженерно-лабораторним комплексом заводу – випробувальною лабораторією і механоскладальним цехом.

 

Студентів також зацікавили ливарний і інструментальний цехи. Надзвичайно пізнавальними для них стали демонстрація процесу лиття з кольорових металів – складових до побутових товарів і обробка відливок із алюмінієвого сплаву. Демонстрація робочого процесу обладнання для дробоструменевого очищення, цементації, відпалу, нормалізації та загартування в електропечах поглибила знання студентів із матеріалознавства й опору матеріалів.

 

Відвідування цеху з гальванічним обладнанням для нікелювання, цинкування й олов’янування сталевих деталей, електрополірування нержавіючої сталі було націлене на формування уявлення у студентів про особливості процесу обробки виробів із сталевих і кольорових металів для запобігання корозійним процесам під час їх експлуатації.

Пізнавальним стало знайомство майбутніх інженерних фахівців із асортиментом продукції, виготовленої із термопластичних матеріалів методом лиття під тиском, а також із гумово-технічними виробами з арматурою та без неї, що формуються способом вулканізації.

 

Завершальним акордом екскурсії стало спостереження за виробництвом прес-форм для лиття під тиском з алюмінієвих сплавів і з пластмас та для виготовлення гумово-технічних виробів; штампів для холодного штампування, токарних пристосувань, кондукторів для свердління пристосувань; ріжучого інструменту: різців, фрез, протяжок, зенкерів, розгорток, свердел; вимірювального інструменту: скоб, пробок, калібрів.

 

Ініціаторами екскурсії стали здобувачі вищої освіти спеціальностей 208 «Агроінженерія» і 133 «Галузеве машинобудування». Їхню ідею підтримала адміністрація інженерно-технологічного факультету, куратори та викладачі кафедр галузевого машинобудування і технології та засобів механізації аграрного виробництва. Саме така співпраця викладацького колективу і адміністрації зі студентством дає найкращі результати у навчально-виховному процесі та практичній підготовці майбутніх фахівців.

Екскурсія на виробництво нікого з відвідувачів не залишила байдужим.

 

Аудиторія: 

Діяльність: