Конференція за результатами виробничої практики «Комплексна практика з фаху»

Студентська науково-практична конференція за результатами виробничої практики «Комплексна практика з фаху» здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Інформаційні управляючі системи»

 

25 лютого 2021 року на кафедрі інформаційних систем та технологій ПДАА відбулася студентська науково-практична конференція за результатами виробничої практики «Комплексна практика з фаху» (здобувачів вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Інформаційні управляючі системи»).

Програма конференції доступна за посиланням

Матеріали Науково-практичної конференції за результатами виробничої практики «Комплексна практика з фаху»

 

Відкрив конференцію завідувач кафедри Юрій Уткін. Він привітав учасників конференції, серед яких були стейкхолдери освітньої програми та представники баз практики, за якими були закріплені студенти:

Панченко Ігор Ігорович, радник голови Полтавської обласної державної адміністрації з питань цифрової трансформації;

Марчишинець Сергій Миколайович, виконуючий обов’язки начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської обласної державної адміністрації;

Рева Іван Іванович, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації;

Горб Олег Олександрович, голова правління Полтавської обласної громадської організації «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба», к. с.-г. н., доцент;

Галич Олександр Анатолійович, директор Навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій ПДАА, к. е. н., професор;

Вакуленко Юлія Валентинівна, керівниця Навчально-наукового інституту комунікаційних та інноваційних освітніх технологій ПДАА, к. с.-г. н., доцентка.

До вітального слова долучився Олександр Галич, директор Навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій ПДАА, який зазначив, що в українському суспільстві формуються якісно нові принципи організації виробничої діяльності. У цих умовах найбільш актуальними є питання підготовки майбутніх фахівців, які будуть обіймати певні посади в організаціях і на підприємствах, їхня професійна компетентність, ініціативність, здатність адаптуватися до процесу виробництва.

З вітальним словом також виступив Сергій Марчишинець, виконуючий обов’язки начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської ОДА, який зазначив, що в Полтавський облдержадміністрації затверджена регіональна програма інформатизації «Цифрова Полтавщина» на 2021–2023 роки, згідно з якою одне з пріоритетних завдань влади – перетворити Україну на справжню цифрову державу. Для цього потрібно оцифрувати багато послуг, оновити законодавчу базу, упорядкувати роботу держреєстрів, забезпечити технічні можливості й захист даних, і тому студенти спеціальності «Інформаційні системи та технології» під час проходження виробничих практик долучаються до роботи над оцифруванням даних.

Ігор Панченко, радник голови Полтавської обласної державної адміністрації з питань цифрової трансформації, зауважив, що Полтавська ОДА зацікавлена в залученні талановитої та працьовитої студентської молоді до потенційних пілотних проєктів і опрацювання паперової інформації для зручності  та доступності користування нею громадянами.

Під час засідання були виголошені ключові доповіді студентів:

Рашин Артем  «Створення бази даних водних об’єктів»,  науковий керівник д. т. н., проф. Слюсар В. І.;

Гуйва Олексій «Шляхи вдосконалення сайту», наукова керівниця   к. ф.-м. н., доцентка Копішинська О. П.;

Усенко Вікторія «Вибір засобів відеоконференцзв’язку в інтересах управління агропідприємства», науковий керівник  д. т. н., проф. Слюсар В. І.;

Кай Сергій «Аналіз функціоналу Bitrix24», науковий керівник  к. т. н., доцент завідувач кафедри інформаційних систем Уткін В. Ю.;

Запека Марія «Порівняльний аналіз сучасних електронних систем документообігу на прикладі СЕД  ТОВ „Кернел-Трейд“», наукова керівниця к. т. н., доцентка Дегтярьова Л. М.

Після кожної доповіді відбувалось її обговорення, що свідчить про зацікавленість усіх присутніх науковими проблемами, які були досліджені студентами, а потенційних роботодавців – здібностями студентів і глибиною їхніх знань, які вони змогли підтвердити у відповідях на запитання та зауваження.

У контексті тематики науково-практичних і навчальних інтересів здобувачів вищої освіти та роботодавців відбулося обговорення змісту освітньо-професійної програми разом із її розробниками та гарантом Оленою Копішинською.

Стейкхолдери відзначили позитивні сторони змісту підготовки фахівців з інформаційних систем і технологій, на яких чекає сучасний ринок праці. Достатня практична підготовка, широкий вибір баз проходження практики, орієнтованість на вивчення, розроблення, використання сучасних веб-орієнтованих рішень у різноманітних напрямах і технологіях є сильними сторонами цієї освітньої програми. Особливу увагу виконуючий обов’язки начальника Управління інфраструктури та цифрової трансформації Полтавської ОДА Сергій Марчишинець звернув на наявність компетентностей, які б забезпечували вміння колективної роботи над проєктами, здатність оцінювати не лише технічну, але й економічну та управлінську ефективність інноваційних рішень. Розробники програми вирішили розглянути можливість збільшення обсягу кредитів щодо дисципліни «Управління ІТ-проектами», а також доповнити перелік фахових вибіркових дисциплін для забезпечення зазначених вище навичок.

У процесі обговорення доповідей до учасників конференції звернулась Олена Копішинська, гарант освітньо-професійної  програми «Інформаційні управляючі системи», к. ф.-м. н., доцентка, професорка кафедри інформаційних систем та технологій, яка у заключному слові зазначила, що під час виробничої практики відбувається ознайомлення студентів із практичною реалізацією фахових компетентностей, які вони повинні закріплювати, і набувається практичний досвід, зокрема і для виконання власної кваліфікаційної роботи.

До заключного слова долучився Сергій Марчишинець, який зазначив, що актуальність питань, які обговорювались під час конференції, є очевидною і реальні вимоги сучасності передбачають долучення фахівців з інформаційних технологій до виконання завдань, які є нагальними для керівництва Полтавської області.

Іван Рева, заступник директора департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА, зазначив, що департамент із 2016 року плідно співпрацює з Полтавською державною аграрною академією в межах програми «Підтримка діяльності підприємств АПК засобами сучасних інформаційних систем і технологій». Яскравим прикладом цієї співпраці є створення Інтерактивної карти водних об’єктів державної власності, придатних для рибогосподарських потреб, на території Полтавської області.  Цьогоріч до внесення, корекції та обробки даних про стан водних об’єктів був долучений студент спеціальності 126 «Інформаційні системи та технології» Рашин Артем, який фахово, відповідально та сумлінно виконував запропоновані йому завдання, демонстрував свої здібності, які ґрунтуються на теоретичних знаннях і досвіді попередньої практики.

Олег Горб, голова правління Полтавської обласної громадської організації «Офіційна сільськогосподарська дорадча служба», зазначив, що проходження практики, науково-дослідницька діяльність, яка відобразилась у тезах і доповідях цієї наукової конференції, свідчать не тільки про поглиблення і розширення теоретичних знань, формування умінь використовувати нормативну, правову, довідкову документацію, але й про набуття професійного досвіду, розвиток самостійності, творчої ініціативи, відповідальності й організованості майбутніх фахівців.

Ігор Панченко, радник голови Полтавської ОДА з питань цифрової трансформації, зазначив, що теми доповідей конференції є надзвичайно актуальними, професійними та спрямовані на використання інформаційно-комунікаційних технологій та цифрових технологій для виконання нагальних завдань суспільства та держави.

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: