Співпраця інженерно-технологічного факультету Полтавської державної аграрної академії зі стейколдерами триває

Інженерно-технологічний факультет Полтавської державної аграрної академії тісно співпрацює з виробництвом із дня свого заснування і дотепер. 22 грудня 2020 року після ряду робочих зустрічей викладачів кафедри галузевого машинобудування із працівниками Полтавської філії ТОВ «Агрістар» ректорка академії Валентина Аранчій і директор цієї філії Андрій Бут підписали угоду про співпрацю [1].

З того часу вже відбулися і перша зустріч, і вступна лекція, і ряд лекційних занять, які провели для студентів інженерно-технологічного факультету представники компанії «Агрістар» [1, 2]. Їх тематика орієнтована на ознайомлення здобувачів вищої освіти зі зразками сучасної техніки та технологією виконання нею польових робіт. Однією із тем зустрічей, які провели Олександр Блик і Роман Фоменко, була «Трактори та навісне обладнання від компанії ”John Deere“» [2, 3]. Окрім ознайомчих тем, студентам продемонстрували приклади розрахунків і визначення параметрів агрегатів сільськогосподарської техніки таких світових брендів, як «John Deere», «Gregoire Besson», «Kemper», «Mazzotti», «Vaderstad» та ін.

11 березня 2021 року студенти 2 і 3 курсів спеціальності 208 «Агроінженерія» і 3 курсу спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» разом із викладачами випускових кафедр галузевого машинобудування і технології та засобів механізації аграрного виробництва відвідали офіс представництва компанії «John Deere» у Полтавській області Полтавську філію ТОВ «Агрістар» (м. Полтава, вул. Серьогіна, 1) [3].

 

Лекцію-зустріч проводив випускник інженерно-технологічного факультету ПДАА Олександр Блик. Окрім можливості послухати лекцію та оглянути представлені види сільськогосподарської техніки, екскурсанти отримали нагоду на власні очі побачити деякі комплектуючі й поманіпулювати ними та безпосередньо спостерігати за їхніми технічними можливостями під час роботи. Вони були вражені продемонстрованими можливостями сільськогосподарської техніки, її вузлів і агрегатів, надсучасним оснащенням усіх технічних засобів комп’ютерними технологіями.

Майбутні агроінженери й галузевики також відвідали майстерню, де механіки ремонтували двигун трактора John Deere. Для них спостереження за роботою механіків, можливість роздивитися всі складові й комплектуючі блока двигуна та ознайомитися з наборами інструментів і приладдям для ремонту стали найкращим стимулом до опанування навчальних дисциплін, пов’язаних із професійною діяльністю. Проте слід зауважити, що робота, обслуговування і ремонт сучасної сільськогосподарської техніки вимагають від фахівця комплексу знань не лише дисциплін професійної підготовки, але й фундаментальних: вищої математики, фізики, хімії, електрообладнання, інформаційних систем і технологій та ін.

 

На заключному етапі учасники екскурсії спостерігали за роботою менеджерів із продажу сільськогосподарської техніки та запчастин і відзначили, що офісне приміщення обладнане за сучасними вимогами ергономіки і дизайну, а крім робочих зон, передбачені місця для відпочинку та локація для клієнтів із дітьми. Споглядання за теплими, затишними і зручними приміщеннями офісної будівлі справило враження атмосфери доброзичливості завдяки урахуванню побажань і вимог навіть найвибагливіших клієнтів представництва.

Подібні зустрічі є не лише цікавими й корисними, а й яскравим прикладом тісної і плідної співпраці закладу вищої освіти та сучасних підприємств, поєднання навчального процесу та демонстрації практичної професійної діяльності. Всі учасники екскурсії були у захваті від побаченого й почутого.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю зі стейкхолдерами!

 

У дописі використано матеріали із електронних ресурсів:

  1. В новий рік зі старими друзями! URL: https://www.pdaa.edu.ua/news/v-novyy-rik-zi-starymy-druzyamy (дата звернення: 11.03.2021).
  2. Цикл лекцій для студентів спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» від фахівців з компанії АГРІСТАР URL: https://www.pdaa.edu.ua/department/kafedra-galuzeve-mashynobuduvannya (дата звернення: 11.03.2021).
  3. м. Полтава / Dealership folder / ТОВ «Агрістар» – Дилер John ... URL: https://agristar.com.ua / (дата звернення: 11.03.2021).

 

Аудиторія: 

Діяльність: