Стажування в Угорщині – безцінний професійний та життєвий досвід

Аспірант кафедри бізнес-адміністрування та права Полтавської державної аграрної академії Герелес Анна Василівна здобула грант Міжнародного Вишеградського Фонду на проходження стажування у докторантурі Університету Дебрецен в Угорщині.

Міжнародний Вишеградський Фонд (International Visegrad Fund) є міжнародною організацією, заснованою 9 червня 2000 року у Братиславі урядами країн Вишеградськоі четвірки. Його метою є сприяння розвитку співпраці між країнами Вишеградської групи (V4 – Чехія, Угорщина, Польща і Словаччина) та їх сусідами (державами, які не є членами Євросоюзу, у Східній Європі, на Західних Балканах і Південному Кавказі) через підтримку спільних культурних, наукових та освітніх проектів, молодіжних обмінів, стипендіальних програм, міжнародного партнерства, туризму.

В рамках Visegrad University Studies Grants (VUSG) Фонд підтримує запровадження у вищих навчальних закладах нових навчальних програм, спрямованих на специфічні питання, пов’язані з країнами Вишеградської групи.

Програма Східного партнерства Вишеградського Фонду (V4 Eastern Partnership Program – V4EaP) була ініційована у 2011 році урядами країн Вишеградської групи  з метою розширення співробітництва між Вишеградським регіоном та країнами Східного партнерства (EaP) ‒ Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною. Основними цілями програми є сприяння соціально-економічної трансформації, демократизації та регіонального співробітництва, особливо через розвиток громадянського суспільства та підтримки співпраці між місцевими органами влади, університетами та окремими громадянами цих країн. Програма розпочала роботу у 2012 року і на даний час є найбільшою грантовою програмою Фонду.

Регулярно приймаються заявки на короткострокові стипендії для здійснення дослідницької роботи в Open Society Archives (OSA) у Будапешті.

На стипендії громадянам України та проектам, реалізованим в Україні Міжнародний Вишеградський фонд щорічно виділяє близько 5 % свого бюджету, а це найбільше з усіх країн, які не є членами Вишеградської групи. Загалом від свого заснування Міжнародний Вишеградський фонд надав підтримку більш як 3800 проектам та понад 1700 стипендій на загальну суму 54 млн євро.

Так, у 2013 році аспірант кафедри бізнес-адміністрування і права Полтавської державної аграрної академії Герелес Анна Василівна була відібрана Радою Міжнародного Вишеградського Фонду та отримала стипендію для навчання у Károly Ihrig Doctoral School of Management and Business Administration університету Дебрецен (Угорщина).

Угорщина може здатись незвичним вибором країни для проходження стажування. Проте є деякі причини, чому їхати в Угорщину варто.

Перш за все це її географічне розташування. Україна має спільний кордон із Угорщиною, тому необов’язково витрачати велику кількість грошей на авіаквитки, аби перевезти необхідні речі, або просто навідатись додому. На приклад, потяг Будапешт-Київ курсує щодня, і дає змогу познайомитись із обома країнами просто з вікна вагону. Це може викликати враження, що ти дуже далеко від дому, але разом з тим у Європі!

Відверто кажучи, Угорщина – неймовірно гарна і цікава країна. Вас чекають мальовничі береги Дунаю та відомого озера Балатон, вузенькі вулиці старих міст, подих величності Будапешту, найстаріше метро континентальної Європи, смачна угорська кухня з присмаком паприки та відомі на увесь світ королівські вина Токай, унікальні спа-курорти, неповторний національний колорит, порівняно високий рівень життя та більш м’який клімат протягом усього року.

Ще однією привабливою рисою є рівень угорських цін. Вони близькі до українських і значно нижчі за ціни багатьох інших європейських країн. Ціни на продукти харчування майже нічим не відрізняються від українських. Одяг є значно дешевшим, а ось проїзд у громадському транспорті – дорогий. Університетські ресторани мають спеціальне розроблене корисне меню на кожен день із відносно низькими цінами, що є вигідним як для студентів, так і викладачів. Проте кожне угорське місто повне красивих та автентичних кафе, ресторанчиків і пабів, які дійсно варто відвідати, щоб відчути місцевий дух.

Хочеться відмітити, що якість освіти в Угорщині високо цінується на просторах усього Європейського Союзу, тому серед декількох справді відомих університетів обов’язково знайдеться такий, що сам по собі є причиною обрати саме цю країну для проходження стажування чи навчання.

Університет Дебрецен є найстарішою установою вищої освіти в країні, що бере своє коріння ще у XVI столітті. Університет має нагороду «Університету Національної Відзнаки» і пропонує найбільшу кількість академічних програм в країні. Університет є видатним культурним й інтелектуальним центром, а також офіційно вважається одним з найкращих університетів в Угорщині

Реформаторський Коледж Дебрецен, заснований у 1538 році, мав загальнонаціональну провідну роль у збереженні та розвитку угорської освіти і культури протягом століть. Згідно історичних записів, до кінця XVIII століття коледж мав п’ять відділів, три з яких були присвячені викладанню філософії. Визначний поворот відбувся в 1908 році, коли була створена Реформаторська Академія гуманітарних наук. Останнім етапом стало об’єднання 1 січня 2000 року усіх коледжів та університетів Хайду-Біхар регіону, в результаті чого з’явився теперішній Університет Дебрецен з унікальною організаційною структурою з п’яти університетів та трьох коледжів, а також чисельністю студентів близько 20000.

На сьогодні на 15 факультетах із трьох центрів університету (Медичних наук та охорони здоров’я, Аграрних та прикладних економічних наук, а також Мистецтв, гуманітарних та природничих наук) навчається більше 30000 студентів. Окрім факультетів центри включають у себе науково-дослідні інститути, лабораторії, окремі науково-дослідні групи та інші начальні та допоміжні підрозділи.

Студенти з усіх куточків планети, від Німеччини та Австрії до Кенії та Китаю, від Бразилії до Узбекистану та Туркменістану, цікаві заняття з угорськими та запрошеними професорами, навчальні поїздки та ділові відрядження, презентації та ділові зустрічі і представниками бізнесу формують університетських дух, що надихає навчатись та пізнавати нове.

Ще одна цінність Університету Дебрецен є те, що навчання побудоване як на американській, так і на європейській академічній традиції. Дуже цікаво те, як ці інтелектуальні традиції трансформують посткомуністичну спадщину й контекст Центральної та Східної Європи, частиною якої також є Україна.

Докторська Програма з Менеджменту та Бізнес-адміністрування знаходиться в топ-50 світового рейтингу, а також користується надзвичайною популярністю серед випускників як угорських, так й інших університетів Європи, Африки, Арабських країн та Китаю.

Але на початку навчання дуже важко пристосуватись до західної дослідницької традиції. Вона дійсно відрізняється від пострадянської та нинішньої української – чітко спланований поступовий графік роботи, глибина досліджень, власні експерименти та збір унікальних даних, критична точка зору та аргументованість, особливо цінуються виступи на конференціях, семінарах та різноманітних форумах, публікації у найвідоміших європейських та міжнародних виданнях. Для студентів щотижня обов’язковим є виконання двох-трьох письмових завдань. Іспити зазвичай здають не лише наприкінці семестру, як у нас, а і в середині, а під кінець курсу – фінальну письмову роботу. Тому багато працюють усі! А у вільний від навчання та досліджень час мають цікаві заходи та зустрічі із колегами та друзями з найрізноманітніших країн світу. Від такої унікальної можливості не можна відмовлятися за жодних умов! Адже через спілкування та спільний весело проведений час  маєш змогу пізнати культуру та звичаї інших націй, отримаєш досвід спілкування із представниками різних сфер та країн. Будьте певні, цього вам ніколи не забути!