Студентське самоврядування Полтавської державної аграрної академії підвищить роль студенства у житті вузу

     Органи студентського самоврядування відіграють надзвичайно важливу роль у діяльності студенів будь-якого вузу. Саме на студентське самоврядування покладено роль «захисника» прав студентів, організатора дозвілля студентства вузу та представника кожного студента в адміністрації вузу. Тому розвиток, розширення та удосконалення прав органів студентського самоврядування вузу є одним з найважливіших завдань діяльності студентського самоврядування.

       З метою вирішення існуючих проблем органів студентського самоврядування в Україні та спільного пошуку шляхів їх вирішення, з 24 по 30 липня 2013 року у м. Суми було проведено Літню школу для активних студентів. Літня школа була проведена в рамках проекту «Вищий навчальний заклад для студентів, а не студенти для вищого навчального закладу», що розпочав свою діяльність у червні 2013 року. Його метою є створення сприятливих умов для збільшення ролі студентів у житті вищого навчального закладу.
       Учасниками Літньої школи стали 20 студентів з ВНЗ Сумської та Полтавської областей. Учасниками Літньої школи стали 5 студентів Полтавської державної аграрної академії:

  • Мостова Маргарита – 1 курс, факультет економіки та менеджменту.
  • Забєліна Олександра – 1 курс, факультет економіки та менеджменту.
  • Литовка Руслан – 1 курс, факультет економіки та менеджменту.
  • Покас Ліана – 1 курс, факультет економіки та менеджменту.
  • Ганненко Валерія – 1 курс, факультет економіки та менеджменту.

     Дружню атмосферу для студентів-учасників Літньої школи створювало зведене своєрідне «наметове містечко», їдальня, місце для вечірніх посиденьок біля багаття, а також такі види відпочинку як волейбол та річка. На протязі тижня студентам-активістам вдалось поєднати інтерактивне навчання та активний відпочинок.

Проведення тренінгів з учасниками літньої школи

    У команді організаторів Літньої школи були соціальні тренери Анна Товстуха та Білик Костянтин, президент польської асоціації студентів Матеуш Каміонка, Президент самоврядування та досвідчені експерти асоціації в області студентського самоврядування України – Єлизавета Щепетильнікова та Сергій Бурма.

      Організатором Літньої школи був Дмитро Тіщенко, піар-менеджером – Валерія Біленко.

     Значну увагу тренери приділили саме командній роботі. Адже саме робота в команді, коли кожен висловлює свою думку з приводу того чи іншого питання, допомагає спільно знаходити шляхи вирішення нагальних проблем, підсумовуючи пропозиції кожного з членів команди.

Командна робота учасників Літньої школи

     Тиждень був розписаний погодинно. Першого ж дня учасники знайомились і одразу взялись за роботу: розподілялись на команди, малювали, писали, робили висновки. На останок навіть було інсценоване засідання звітно-виборчої комісії під час виборів студентського ректора, де кожен мав свою роль і з якою блискуче справився.

Дружня атмосфера учасників Літньої школи

        Протягом тижня активісти Сумської та Полтавської областей розглянули існуючі проблеми органів студентського самоврядування, спробували знайти шляхи їх вирішення.
       Молодь проаналізувала привезені з собою положення про органи студентського самоврядування власних ВНЗ. Для цього всі учасники розподілились на дві команди і після години дискусій та обговорень презентували коротенький SWOT-аналіз документу. Як виявилось, найбільш частою проблемою положення виявилась суперечливість у пунктах, а іноді навіть діяльність студентського активу могла мати лише «консультативно-дорадчий» характер.
       По закінченню Літньої школи всіх її учасників було нагороджено відповідними сертифікатами про участь.
     За той час, що учасники провели у Літній школі вони, що є найбільш важливим, мали змогу дізнатись європейський підхід до організації органів студентського самоврядування, почути досвід тренерів у сфері захисту прав студентства, а також висловити власну думку з приводу даного питання.

Нагородження учасників сертифікатами за участь у Літній школі

     Тепер, маючи необхідні знання та практичні навички, студенти з активною життєвою позицією зможуть брати більш активну участь у діяльності органів студентського самоврядування, зможуть надалі виступити лідерами у своїх ВНЗ та  зможуть підвищити роль студентства у діяльності свого вузу.
       Бажаємо успіхів та натхнення студентам Полтавської державної аграрної академії у їх нелегкій справі!

Аудиторія: