Study Tours to Poland …

15 грудня 2015 р. в «Ресурсному центрі зі сталого розвитку при ПДАА» відбулось засідання круглого столу на тему «Програми навчання та проходження практики студентами за кордоном».
Проректор з міжнародних зв’язків, к.с.-г.н., доцент, професор кафедри екології, охорони навколишнього середовища та збалансованого природокористування Олег Олександрович Горб зацікавив інформацією про можливість проходження практики, навчання та працевлаштування за кордоном в тому числі і в Польщі.

Про Програму Study Tours to Poland  розповіла її учасниця, здобувач вищої освіти 4 курсу 2 групи напряму підготовки «Менеджмент» Джос Дар’я. Вона відвідала цікаве місто Лодзь. Під час візиту Дар’я отримала змогу поспілкуватись з студентами з Росії та Білорусії, більше дізнатись про адміністративно-територіальний устрій Польщі, особливості її культури і менталітету.

Програма Study Tours to Poland надає можливість студентам з Білорусі, Молдови, України та Росії познайомитися з польськими ровесниками, зустрітися з представниками академічних спільнот та громадянських організацій, а також відвідати лекції, семінари та культурні заходи. STP для студентів – одна з перших польських циклічних програм, що спрямовані на молодь зі Східної Європи. У її рамках запрошуємо здібних студентів віком від 18 до 21 року. Студенти подають індивідуальні заявки на участь у програмі й потрапляють до неї на конкурсній основі. Поїздки відбуваються в малих 11-особових групах двічі на рік – навесні й восени. Щорічно Польщу відвідує понад 200 осіб. Суттю програми є надихання її учасників до активного життя та того, щоб стати свідомими громадянами. Особливий наголос зроблено на ознайомленні з неурядовим сектором та на його місці в суспільстві.
Study Tours to Poland (STP) – це навчальні візити до Польщі студентів, молодих спеціалістів та професіоналів з країн Східної Європи. Такі візити допомагають ознайомитись із Польщею та обмінятися досвідом у сфері демократичних і ринкових реформ, будуванні правової держави, зміцненні місцевих громад та громадянських ініціатив. Study Tours to Poland існує з 2004 року і є частиною програми Польсько-Американського Фонду Свободи „Перетворення в регіоні” – RITA здійснюваного з 2000 року Фондом „Освіта для демократії”. З 2007 року координатором STP є Колегія Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського з Вроцлава.
Візити студентів відбуваються під девізом «Пізнай Польщу» та обіймають:
1) Зустрічі з лідерами польського суспільного життя,
2) Візити до державних та громадських установ,
3) Зустрічі з представниками університетських середовищ – керівництвом вищих шкіл, викладачами та студентами, ознайомлення з організаційним та культурним життям вищих шкіл,
4) Візити до редакцій газет і часописів, на радіо й на телебачення, зустрічі з журналістами,
5) Ознайомлення з механізмами функціонування польської економіки в умовах вільного ринку,
6) Представлення досвіду польської системної трансформації,
7) Презентація ефектів польської трансформації після 1989 року.
8) Презентація неурядових організацій, їх місця в суспільстві, діалог з владою, а також дії на користь місцевих спільнот.
9) Ознайомлення з культурою та історією Польщі.
Студенти та викладачі почули багато цікавої інформації про можливість навчання та працевлаштування за кордоном.
Зустріч організувала к.е.н., доцент Дем’яненко Н. В.

Мітки: