Унікальне гінкго дволопатеве в ПДАУ

 
Це дерево не випадково росте на території нашого Університету. Гінкго дволопатеве (Ginkgo biloba) – це унікальна рослина – живий свідок еволюції, відома своєю стійкістю та довговічністю, яка протягом тисячоліть та епох витримувала різні катаклізми. Її невмируща природа символізує незламність людського духу, прагнення до знань, вічний потяг до самовдосконалення та непохитну віру у світле майбутнє.
 
Саме ці якості втілюють у собі кращі випускники ПДАУ — Герої України, науковці, академіки, котрі здобули знання в нашій альма-матер. Саме вони до 75 річниці закладу разом з керівництвом Університету (тоді ще інституту) мали честь посадити перше гінкго дволопатеве на території ПДАУ.
 
Відтоді посадка цього дерева стала символічною подією для кожного ректора, який пропрацював на посаді рік.
 
Продовжуючи цю традицію, 2 травня 2024 року ректор Полтавського державного аграрного університету професор Олександр Галич спільно із заступником начальника Полтавської обласної державної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Володимиром Когутом, директором навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології Миколою Мареничем та іншими поважними гостями посадив сортове гінкго дволопатеве, саджанець якого отримав у подарунок від заступниці генерального директора ПП «Агроекологія» заслуженого працівника сільського господарства України, заслуженого професора ПДАУ Антоніни Антонець.
 
Як зазначив доцент кафедри захисту рослин ПДАУ, голова Полтавського відділення Українського ботанічного товариства заслужений винахідник України Віктор Самородов, колекція гінкго дволопатевого, представлена у ПДАУ, не має аналогів у Полтавській області. Це не просто окраса Університету, а й неоціненний науковий скарб. Насіння наших дерев дає життя новим саджанцям, які згодом прикрасять інші куточки України.
 
Науковці Університету активно досліджують гінкго дволопатеве. Під керівництвом професора кафедри землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова Сергія Поспєлова, професора кафедри харчових технологій Валерія Сукманова, завідувачки кафедри харчових технологій Ніни Будник та інших фахівців проведено ґрунтовні дослідження хімічного та мікроелементного складу насіння цієї рослини («срібного абрикосу»). Вперше в Україні доведено, що воно не лише їстівне, але й має значну кількість біологічно активних речовин. Також розпочато перспективні дослідження лікувальних властивостей гінкго дволопатевого та вже отримано перші результати, що свідчать про його неймовірну користь для поліпшення кровообігу та пам’яті.
 
Посадка гінкго дволопатевого на території ПДАУ – це не лише знакова подія в житті Університету, але й вагомий внесок у науку та розвиток зеленого господарства України.
ПДАУ – місце, де зароджуються знання та зростають непересічні особистості!