Верховна Рада України гостинно відкрила двері для студентів Полтавської державної аграрної академії…

 

9 квітня 2013 року студенти магістратури факультету економіки та менеджменту гордо походжали кулуарами Верховної Ради України.

Студенти дізналися багато цікавого, здебільшого про Парламент – найвищий виборний орган державної законодавчої влади, в якому здійснюється представництво основних політично активних груп населення країни. За більшістю конституцій парламент покликаний здійснювати загальне керівництво зовнішньою політикою держави. Однак, сфери його компетенції значною мірою залежать від державного ладу, розвитку демократії.
Традиційними питаннями, що розв’язує Парламент є:
– внутрішньодержавні питання;
– питання війни та миру;
– територіальні зміни;
– ратифікація міжнародних договорів та угод;
– визначення видатків на зовнішньо- та внутрішньополітичні та іншого характеру заходи;
В Україні єдиним органом законодавчої влади є Парламент – Верховна Рада України. В Англії такий законодавчий орган називається парламентом, в США – конгресом, в Швеції – ріксдагом, в Норвегії – стортингом, в Данії – фолькетінгом, в Азербайджані – меджлісом…
Дізналися і про будову сесійного будинку. Вестибюль першого поверху оздобленими рядом пристінних колон із мармуру зі стилізованими коринфськими капітелями на кшталт фасадних.
Гармонійність архітектурних форм відчувається й у вирішенні інтер’єрів. Різні види природного та штучного мармуру, цінні породи дерева, нікельований метал, мідь, бронза, інкрустація, кольорове високоякісне скло, різьблення по дереву та гіпсу, мозаїка, кольорове рішення – це палітра, яку з великим художнім смаком застосував автор в оформленні внутрішніх приміщень.
Слід відзначити, перш за все, велику художню композицію «Квітуча Україна», виконану в плафоні ленінградськими художниками В. і Б. Щербаковими. Розташований у центральній частині стелі головного фойє над парадними сходами, цей плафон ніби ілюзорно продовжує простір інтер’єру.

Крім головного входу, в основній частині будинку є ще сім бічних входів, при кожному з яких невеликий вестибюль і допоміжні приміщення.
Під сесійною залою у цокольному поверсі будинку розташована нова конференц-зала, споруджена під час реконструкції (яку очолювала головний архітектор Тетяна Філіпова) старих приміщень кінозали у 1998 – 1999 роках.
До цього комплексу входять:
– багатофункціональна конференц-зала площею 200 м² на 99 місць;
– кімната переговорів, площею 53 м²;
– чотири кабіни перекладачів;
– апаратні.

На ІІ поверсі парламентського будинку навпроти центрального входу до сесійної зали проводиться реєстрація народних депутатів України та забезпечення їх робочими матеріалами. Праворуч – велике електронне табло інформаційної системи «Рада-3».
Ліворуч – художнє полотно «Державотворення» (художник О. Г. Кулаков), на якому відображено момент прийняття Акту проголошення незалежності України. Відкриття картини відбулося 22 серпня 2001 року з нагоди 10-ї річниці Незалежності України. Того ж дня у кулуарах сесійного будинку було відкрито Галерею портретів голів Верховної Ради України Івашка Володимира Антоновича, Кравчука Леоніда Макаровича, Плюща Івана Степановича, Мороза Олександра Олександровича, Ткаченка Олександра Миколайовича (художник О. Г. Кулаков) та меморіальної дошки на фасаді сесійного будинку Верховної Ради України, на якій відтворено текст Акту проголошення незалежності України, схваленого парламентом 24 серпня 1991 року.

 


Центром об’ємної композиції будинку Верховної Ради України є розташована на другому поверсі сесійна зала на 1000 місць. Вона має загальну площу близько 650 м². Форма її восьмигранна з об’ємами лож і балконів, розміщених за межами основного восьмигранника.
До структури сесійної зали належать:
– партер з секторною системою розміщення місць займають народні депутати України;
– стіл президії на підвищеній частині підлоги з місцями, призначеними для Голови Верховної Ради України та двох його заступників;
– ложа Президента України (праворуч від столу президії);
– ложа уряду (ліворуч від столу президії);
– ложа для поважних гостей;
– трибуна для доповідача (нижче столу президії);
– інші ложі партеру займають народні депутати України;
– балкон, на якому розташовані ложі дипломатичного корпусу та преси, місця для гостей.


 

Студенти ПДАА щиро вдячні за таку змістовну та рідкісну екскурсію адміністрації академії, Лозинській Тамарі Миколаївні та Воронько-Невідничій Тетяні Вікторівні. Зявдяки їм поїздка до головного будинку країни стала можливою.

Аудиторія: 

Діяльність: