Відзначаємо 120 років із дня народження Петра Борзяка

Згідно з Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» у вересні 2023 року на державному рівні відзначають 120 років з дня народження Петра Борзяка.

До заходів, присвячених цій події, також долучився інженерно-технологічний факультет ПДАУ. Для здобувачів вищої освіти факультету було проведено чергову лекцію із серії «Збереження національної пам’яті».

Петро Григорович Борзяк, відомий український фізик, засновник наукової школи фізичної електроніки, першопроходець у галузі нанофізики і нанотехнологій в Україні, і, до речі, наш земляк, прожив аж 97 років. За його довге життя він опублікував понад 130 наукових праць, які присвячено фізиці зовнішнього фотоефекту та дослідженню природи фотоелектронної емісії, питанням вакуумної, напівпровідникової та тонкоплівкової електроніки. Петро Григорович працював на багатьох посадах в Інституті фізики НАН України – від асистента до завідувача кафедри та старшого наукового співробітника-консультанта.

Та хоча доктора фізичних наук, професора, заслуженого діяча науки та лауреата Державної премії важко уявити дуже атлетичним, Петро Григорович був затятим спортивним альпіністом. Він досконально досліджував гори Північного Кавказу, писав тематичні статті й невеликі замітки у газетах і журналах.

До річниці з дня його народження Інститут архівознавства Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського презентував електронну виставку архівних документів, що доступні на офіційному сайті бібліотеки.

Аудиторія: 

Діяльність: