Виховна година на тему: «Історія боротьби людства за права людини»

В рамках Всеукраїнського тижня правових знань кафедрою підприємництва і права Полтавської державної аграрної академії було заплановано проведення виховних годин зі студентами спеціальності 081 Право на тему: «Історія боротьби людства за права людини». Вказаний захід було організовано та проведено викладачами кафедри – кураторами академічних груп  Липій Є.А. та Горбатюк Л.М.

Серед іншого, зокрема, було наголошено на неоціненному досягненні людства – прийнятті Генеральною Асамблеєю ООН  Загальної декларації прав людини 10 грудня 1948 року.

Декларація стала результатом безпосереднього досвіду Другої Світової Війни, що представляє першоглобальне вираження невід'ємних прав, які мають усі люди в світі. Цей документ, який містить основні права і свободи людини, було покладено в основу створення міжнародної системи захисту прав людини. 71-річчя Загальної декларації прав людини широко відзначається у всьому світі, зокрема й у нашій країні.

Слід відзначити, що Україна не голосувала за ухвалення Загальної декларації прав людини, як інші 48 держав (вона утрималася разом із Польщею, Чехословаччиною, СРСР, Білорусією, Саудівською Аравією, Південною Африкою і Югославією), що аж до кінця 80-х років влада СРСР приховувала цей міжнародний акт від своїх громадян, а машинописні її копії вилучалися при обшуках як антирадянські матеріали, оскільки самі права людини радянські юристи проголошували «буржуазними вигадками». Тому, говорити і про дотримання цих прав в той період не доводиться. І в цій боротьбі за демократію й дотримання прав людини Загальна декларація як і раніше є путівником, завданням, до виконання якого повинні прагнути всі народи й усі держави.

 

Аудиторія: 

Діяльність: