Виїзне заняття з дисципліни «Технологія цукру та кондитерських виробів» на Яреськівський цукровий завод

24 жовтня 2023 року у розрізі вивчення дисципліни «Технологія цукру та кондитерських виробів» відбулося виїзне заняття здобувачів вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології та співробітників кафедри харчових технологій на базі провідного підприємства Полтавської області - Яреськівський цукровий завод. Дане підприємство входить до складу компанії "Астарта-Київ" – вертикально інтегрованого агропромислового холдингу, основними напрямками діяльності якого є виробництво цукру та супутньої продукції, зернових та олійних культур, а також молока та м'яса.
Виїзне заняття проводилося безпосередньо у виробничих відділеннях підприємства. З особливостями виробництва цукру на даному підприємстві студентів ознайомила інженер-технолог Світлана Коробєйщикова, яка розповіла про історію створення заводу, ознайомила з сучасними етапами виготовлення цукру та поділилася планами на майбутнє.

Пані Світлана докладно розповіла про основні технологічні операції виробництва цукру (дефекацію, сатурацію, сульфатацію, фільтрування та центрифугування, режими сушіння цукру та ін.). Здобувачі вищої освіти на власні очі побачили досить високий рівень автоматизації і комп’ютеризації виробництва.

На кожному етапі виробництва мали змогу провести дегустацію цукрової маси і спостерігати як солодка сіра рідина – сироп перетворюється на білий кристалічний цукор. На основі набутих знань, змогли встановити і проаналізувати відповідність технологічних параметрів вимогам нормативних документів. Завідувачка виробничої лабораторії, Людмила Камінська, презентувала сучасні прилади, які дозволяють визначати весь спектр якісних показників цукру та меляси.

Здобувачі вищої освіти й співробітники кафедри харчових технологій висловлюють щиру подяку організатору виїзного заняття стейколдеру освітньої програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 Харчові технології Проценку Олегу – інженеру з охорони праці та пожежної безпеки, адміністрації та працівникам Яреськівського цукрового заводу за цікаве заняття.