Вже минув рік, як пішов у вічність наш колега, ОПАРА Микола Миколайович

  Час плине дуже швидко… Вже минув рік, як пішов у вічність наш колега, професор кафедри землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова, кандидат сільськогосподарських наук ОПАРА Микола Миколайович.


  Життя міцно пов’язало його із сільським господарством, агрономією, починаючи з 1957 р., коли він поступив до Золотоніського сільськогосподарського технікуму. Потім практична робота агрономом, служба у армії, а в 1963 р. – навчання на агрономічному факультеті нашого вишу. Робота в комсомолі, потім – аспірантура на рідному факультеті і кафедрі та згодом успішний захист кандидатської дисертації. В подальшому – робота на державних посадах, але з 1988 року Микола Миколайович повертається до рідної Alma Mater, де працює на посадах проректора, доцента кафедри агрохімії і ґрунтознавства.  В 1992 – 2000 рр. він очолює найстарішу Полтавську сільськогосподарську дослідну станцію ім. М.І.Вавилова, а згодом повертається до рідного університету, де працює у різні роки проректором з наукової роботи, завідувачем кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова, помічником ректора тощо.
  Микола Миколайович любив шуткувати, що за своє життя він  об’їздив усі села нашої області і не було жодного господарства, де б він не побував. Тому не дарма він тривалий час був заступником з наукової роботи ГО «Полтавське товариство сільського господарства», де проводив активну роботу з популяризації ідей сучасного аграрного виробництва. Завдяки плідній співпраці з Головою Полтавського товариства сільського господарства Семеном Свиридоновичем Антонцем досягнення полтавських аграріїв постійно висвітлювалися на телебаченні,  пресі, провідних журналах України і світу.
  Тривала і плідна праця Миколи Миколайовича була достойно оцінена державою: він був удостоєний звання заслуженого працівника сільського господарства України,  відмінника аграрної освіти і науки, був нагороджений багатьма відзнаками, медалями, Почесними грамотами і Подяками.


  І сьогодні, колектив кафедри, де навчався і працював Микола Миколайович, професорсько-викладацький склад ННІ агротехнологій, селекції та екології, все академічне суспільство нашого аграрного університету хоче по-доброму згадати про цю світлу людину, чиє життя було присвячене процвітанню нашої держави, збереженню рідної землі, підготовці молодих спеціалістів та науковців.