Як відзначали День Незалежності Польщі у Польському центрі

11 листопада Польща святкує відновлення незалежності. Цього дня у 1918 році Регентська рада доручила командування військом Юзефу Пілсудському. З цього символічного акту розпочався новий період в історії – процес відродження незалежної польської держави. Це була важка і бурхлива дорога, яка, незважаючи ні на що, закінчилася перемогою.  Щороку з нагоди цієї події відзначається велике свято поляків – відбуваються офіційні урочистості, військові паради та концерти.

95 річницю відновлення незалежності Республіки Польща урочисто відзначили  і у Польському центрі Полтавської державної аграрної академії.

В цей день слухачів курсів польської мови зустрічала по святковому вбрана червоними та білими кульками аудиторія.

На заняттях демонструвалися тематичні фільми. З величезною зацікавленістю курсанти переглядали фільм «Анімована історія Польщі» авторства номінованого на премію Оскар майстра сучасної польської анімації Томаша Багінського та інших кіно-виробників. Його творцям  за вісім хвилин вдалося захоплююче передати всю велику історію Польщі. Для іншої групи демонструвалася мультимедійна презентація на польській мові «11 листопада – Свято Незалежності» авторства Себастіана Гурнего. Викладач польської мови Пані Моніка Лотош допомагала з розумінням польського тексту, пояснювала незнайомі слова і вирази. Курсанти записали до своїх словників нові слова з даної тематики. Пізнавальним і заохочуючим до подорожі Польщею є фільм режисера Анджея Слодковського «Польша» відзнятого за ініціативи Міністерства Закордонних Справ Польщі. Фільм розповідає про сучасну Польщу і поділений на кілька частин: загальні відомості, люди, культура, різноманіття, наука, економіка, природа, історична спадщина, останні зміни в країні. Для полегшення сприйняття інформації курсантами групи, яка починає вивчати мову, фільм демонструвався у російській мовній версії.

Святкового настрою в цей день додавали заспівані разом польські пісні.

Домашнім завданням для курсантів став переклад тексту «11 листопада – День Незалежності Польщі».

Увечері відбулося підведення підсумків конкурсу презентацій.

Конкурс викликав великий інтерес серед школярів, студентів та викладачів. На конкурс були представлені презентації з наступних тематик:

1) Відомі поляки
2) Шляхами поляків на Полтавщині
3) Відомі і менш відомі місця у Польщі
4) Я і Польща (враження про подорож до Польщі, про участь у польсько-українських проектах, конференціях, курсах польської мови...)

Презентаційні роботи учасників конкурсу продемонстрували активну пошуково-дослідницьку  роботу. У фіналі було представлено 8 презентацій (по дві презентації з кожної тематики).

 

Усі учасники конкурсу отримали сертифікати і книжки. Перше місце у конкурсі здобув Олександр Чехлатий за роботу «Шляхами поляків на Полтавщині».

Завершився день святковим чаюванням.