Зробимо Україну енергоощадною – так вирішили полтавські студенти

Енергетична безпека    України сьогодні є одним з ключових питань економічного розвитку держави. Про це говорять не тільки науковці, урядовці,  політики, але і пересічні громадяни. Адже енергозабезпечення стосується не тільки сталого функціонування промисловості й сільського господарства, але і життєдіяльності людей.

З огляду на важливість проблеми заощадження енергетичних ресурсів у глобальному масштабі, практично у всіх країнах проводяться різні заходи, спрямовані на зменшення кількості споживання енергетичних ресурсів як у промисловості, сільському господарстві, так і в комунальному господарстві.

«Зробимо Україну енергоощадною» – таку назву мав конкурс наукових робіт молодих фахівців: студентів, науковців, який протягом кількох місяців проводив Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна».

Переможців конкурсу на кращу наукову роботу «Зробимо Україну енергоощадною» вітали у столиці, в залі засідань вченої ради Національного технічного університету України «Київський Політехнічний Інститут». Дипломи вручали: другий Президент України (1994 – 2005 рр.) Леонід Кучма, директор Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді «Україна» Павло Гайдуцький та ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський.

Вітаючи присутніх, Михайло Згуровський наголосив, що зустріч з молодими науковцями відбувається у стінах університету зовсім не випадково, адже саме в КПІ зародилися відомі наукові школи в галузі енергетики, представники яких успішно працювали на теренах Радянського Союзу.

Леонід Кучма поділився роздумами про сьогодення України. Він зауважив, що нині тема енергетики – не лише економічна категорія, а ще й соціальна, і політична. Україні у спадок дісталась енерговитратна промисловість, яка потребує модернізації й оновлення. Сьогодні країна на 2/3 залежить від імпортних енергоносіїв, при цьому володіє достатньою базою для впровадження відновлюваних джерел енергії. Потрібно лише зацікавити приватний бізнес вкладати кошти в його розвиток. А наукові розробки, варті уваги, у нас є. Прикладом тому – роботи, подані на конкурс.

Це вже другий конкурс для молодих науковців, проведений Президентським фондом Леоніда Кучми «Україна». Перший стосувався шляхів виходу з економічної кризи та зібрав 134 учасники, з них 11 були представлені студентами Полтавської державної аграрної академії: Семеновою Анастасією, Запорожченко Тетяною, Нестеренко Віктором Лазебою Євгенією, Меласенко Яною, Антоненко Наталією, Андрущенко Іриною, Шило Інною, Андрійченко Аліною, Мороз Антоніною, Саєнко Наталією. Переможницею конкурсу від Полтавської державної аграрної академії стала студентка факультету економіки та менеджменту Семенова Анастасія з науковою роботою «Тіньова економіка України: тенденції та шляхи подолання». На нинішній же було подано 171 наукову роботу від 190 учасників, що представляли понад 50 університетів – практично всі вищі навчальні заклади України, де є кафедри енергетичної направленості.

Для написання рефератів було запропоновано п’ять конкретних тем, що стосувалися проблем енергоощадності, починаючи від домогосподарств, підприємств, регіонів, галузей – до національної економіки країни в цілому. Середній вік учасників – переважно 22 – 25 років; приблизно порівну хлопців і дівчат, серед них переважно магістранти та бакалаври, проте був і один школяр. Найбільшу кількість наукових робіт було надіслано з НТУУ «КПІ» – 58, а за ним по активності знаходиться і Полтавська державна аграрна академія (ПДАА) – 16. За підсумками конкурсу преміями було нагороджено 32 наукові роботи. Більшість наукових робіт містили конкретні практичні рекомендації, розрахунки енергоощадних виробництв тощо. По одному переможцю у кожній номінації були запрошені до презентації своїх наукових робіт перед членами експертної комісії, головою фонду, представниками мас-медіа та усіма присутніми.

Серед учасників конкурсу студенти та аспіранти Полтавської державної аграрної академії: Герелес Анна, Знова Любава, Кузьменко Сергій, Кононенко Андрій, Семенова Анастасія, Пшенична Вікторія, Філісюк Тетяна, Перетятько Інна, Аветісян Марине, Степаненко Тетяна, Плотник Ольга. Активну участь під час підготовки студентських наукових робіт узяв провідний фахівець у викладанні дисципліни «Економіка та організація енергозбереження», старший викладач кафедри економіки підприємства Олександр Володимирович Калініченко.

Перше місце у своїй номінації «Як зробити домогосподарство енергоощадним?» та Другу премію в конкурсі отримала магістр з економіки підприємства Полтавської державної аграрної академії Анна Герелес.

У її науковому рефераті на тему «Побут та електроприлади: енергозберігаючий аспект» досліджуються проблеми енергозбереження в побуті. Проведено аналіз енергоспоживання за рік різними моделями рідкокристалічних та електро-променевих моніторів та анкетування з приводу вибору домашнього монітору та іншої побутової техніки споживачами в популярних мережах електроніки міста Полтави. Викладено пропозиції щодо вибору домашнього монітора для середньостатистичної української сім’ї з врахуванням енергозберігаючого аспекту. Представлена презентація наукової роботи Анни Герелес зацікавила усіх присутніх та отримала найщиріші оплески.

Однак, не лише Леонід Данилович роздавав нагороди. Йому також було вручено пам’ятну медаль з нагоди 100-річчя Г. Лозино-Лозинського, адже Л. Д. Кучма мав безпосереднє відношення до створення комплексу «Буран». За дорученням КБ «Енергія» нагороду вручив професор В. Г. Сліпченко – розробник програмного забезпечення для цього комплексу.

На завершення зустрічі художні самодіяльні колективи НТУУ «КПІ» подарували учасникам конкурсу та усім присутнім концерт. Глядачі тепло приймали виступ Народної капели бандуристів та солістів університету.

Проте, зупинятися на досягнутому студенти Полтавської державної аграрної академії не збираються: сьогодні вони вже наполегливо працюють над новим проектом. «Україна: 20 років державотворення», – конкурс із такою назвою нещодавно оголошено Інститутом стратегічних оцінок (ІСО) при Президентському фонді Леоніда Кучми «Україна» спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Тож бажаємо студентам Полтавської державної аграрної академії нових досягнень та перемог!

Аудиторія: