Зустріч із координатором проекту «Гуманні альтернативи замість експериментів на тваринах»

Викладачі аграрного закладу не залишаються осторонь проблеми прогресивної, гуманної освіти. Так, 28 грудня 2023 року у Навчально-науковому інституті агротехнологій, селекції та екології відбулася зустріч із координатором проекту «Гуманні альтернативи замість експериментів на тваринах» (https://gumanna-osvita.org) в Україні, національним представником громадської організації ІнтерНІШ (https://www.interniche.org), директором компанії Мудрий Дачник (https://www.m-dachnik.com) Дмитром Лепорським. Модератором зустрічі виступила професор кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова Валентина Оніпко. 
 
У процесі обговорення напрямків співпраці з директором ННІАСЕ Миколою Мареничом присутні познайомилися діяльністю організації «Лікарі проти експерементів на тваринах» та громадської організації ІнтерНІШ, яка спрямована на припинення всіх експериментів на тваринах у навчальних цілях шляхом заміни їх освітніми альтернативами, збільшення підтримки та фінансування досліджень без використання тварин. 
   
 
Викладачі кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова на чолі з завідувачем Сергієм Поспєловим висловили бажання долучитися до використання гуманних методів навчання, під час вивчення тем: видовий склад та щільність ґрунтової фауни за різних систем землеробства у Лісостепу України, органічне землеробство як чинник відновлення стабільності різноманіття агроекоценозів, де використовуються в експерименті тварини: Туруни (Carabidae), Хрущ (Melolontha), Довгоносики (Curculionidae), Ковалики (Elateridae), Дощові черви (Lumbricidae), Миша польова (Apodemus agrarius), Земляна жаба (Bufo bufo).
Для цього були сплановані перспективні напрямки співпраці та підписана угода про впровадження альтернатив на кафедрі  землеробства і агрохімії В.І. Сазанова. Викладачі кафедри отримали CD- та DVD-диски та комплекс апаратних засобів, необхідних для забезпечення інтерактивного навчання.
По завершенню зустрічі усі присутні наголосили, що запровадження гуманних методів навчання здобувачів вищої освіти дозволить сформувати у них розуміння необхідності захисту тварин та розвитку органічного землеробства в реалізації основних положень концепції сталого розвитку в Україні.