Лекція-дискусія на тему «Академічна доброчесність при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань»

25 вересня 2023 року для здобувачів другого (магістерського) рівня ОПП Облік і оподаткування проведено лекцію-дискусію «Академічна доброчесність при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань». Спікеркою заходу була завідувач, професор кафедр обліку і оподаткування Канцедал Наталія Анатолівна. До зустрічі також приєдналися викладачі кафедри обліку і оподаткування.

Говорили про бухгалтерське інтелектуальне знання, його джерела та види, сучасні методи і засоби видобування інтелектуальних бухгалтерських знань.

Окрему вагу було приділено питанням практичного використання систем з підтримкою штучного інтелекту – засобу, завдяки якому бухгалтери, фінансисти та ввірені їм підприємства будуть залишатися конкурентоспроможними й привабливими для сучасного покоління, будь то нові співробітники або клієнти.

Під час інтерактивного діалогу визначали переваги інтелектуальних систем для бухгалтерів і фінансових фахівців та встановлювали фактори, здатні позитивно змінити очікування клієнтів при роботі з компаніями.

При обговоренні питання аутсорсингу бізнес-процесів спікерка заходу Канцедал Наталія Анатоліївна акцентувала увагу на безумовній потребі використання актуальних інформаційних порталів – джерел інтелектуальних бухгалтерських знань, що з кожним днем все більше трансформуються з паперових видань у цифрові інструменти користувача.

Практичне використання інформації таких джерел завжди передбачає дотримання правил конфіденційності та доброчесності, у тому числі й здобувачів вищої освіти, що використовують такі системи для написання наукових текстів або при виконанні обов’язкових видів письмових робіт, передбачених навчальним планом відповідного освітнього рівня. На рівні закладу вищої освіти дане питання врегульоване Положенням про запобігання та виявлення академічного плагіату в Полтавському державному аграрному університеті, що передбачає організацію заходів з популяризації принципів академічної доброчесності та основ інформаційної культури. На рівні окремого підприємства у практичному бухгалтерському обліку – низкою внутрішніх корпоративних, місцевих та державних правил, яких необхідно дотримуватися.

Підводячи підсумки проведеного заходу, головна спікерка заходу Канцедал Наталія Анатоліївна резюмувала: впровадження й реалізація політики академічної доброчесності позитивно впливає на формування важливих складників soft skills майбутнього фахівця з обліку і оподаткування. Зокрема, digital skills, що набуваються при використанні інтелектуальних систем бухгалтерських знань, розвивають навички критичного мислення, тайм-менеджменту, дисциплінованість, комунікаційну активність, відповідальність.

 

Кафедра обліку і оподаткування дякує учасникам активну участь у заході.

Окрема подяка Збройним Силам України за можливість навчатися і розвиватися.