Зустріч зі стейкхолдером при проведенні навчальної практики з «Безпаперової бухгалтерії»

11 червня 2021 року під час проведення навчальної практики з дисципліни «Безпаперова бухгалтерія» для здобувачів вищої освіти 1 курсу скороченого терміну навчання спеціальності 071 Облік і оподаткування було проведено зустріч зі стейкхолдером – головним бухгалтером Товариства з обмеженою відповідальністю «Полтава-Сад» Кравцем Олегом Михайловичем.

Тема заняття: «Використання інформаційних систем при автоматизації основних ділянок облікової роботи». Особлива увага стейкхолдера була приділена обліку й адмініструванню податку на додану вартість та його ставкам.

Стейкхолдер зазначив, що податок на додану вартість – це непрямий податок, який входить до ціни товарів (робіт, послуг) і сплачується покупцем, але його облік та перерахування до державного бюджету здійснює продавець (податковий агент). Податкове зобов’язання – це загальна сума податку на додану вартість, одержана платником ПДВ в звітному періоді (в складі вартості проданих покупцеві товарів, робіт, послуг). Податковий кредит – це сума ПДВ, на яку платник цього податку має право зменшити податкове зобов’язання звітного періоду.

У Товаристві з обмеженою відповідальністю «Полтава-Сад» для обліку податку на додану вартість до субрахунку 641 «Розрахунки за податками» відкривається окремий аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість» (6412 «Розрахунки за ПДВ»).

Використання «першої події» при визначенні наслідків щодо податку на додану вартість обумовлює застосування у бухгалтерських записах субрахунків 643 «Податкове зобов’язання» та 644 «Податковий кредит».

У Товаристві з обмеженою відповідальністю «Полтава-Сад» використовуються наступні програмні продукти: «1С: Бухгалтерія 8.3» та «M.E.Doc».

Фото 1: зліва-направо – Сахновський Вадим; Донцов Ілля; Петренко Аліна; Кравець Олег Михайлович – головний бухгалтер ТОВ «Полтава-Сад»; Махно Сергій; Різник Андрій; Ряса Вадим; Ходаківська Лілія Олександрівна – викладач навчальної практики.

 

У програмному продукті «1С: Бухгалтерія 8.3» використовуються спеціалізовані звіти. Такі звіти, як перевірка суми зобов’язань за ПДВ при відповідних налаштуваннях можуть допомогти виявити багато неузгоджень та помилок. Зокрема, якщо ми налаштуємо цей звіт відповідним чином, ми отримаємо таблицю, яка дає нам дані розходжень між обліком, обліковими документами та документами податкового обліку, податковими накладними.

Аналіз цих розходжень в розрізі контрагентів, в розрізі договорів, в розрізі напрямків діяльності дає нам можливість проаналізувати та виявити невідповідності, помилки, неузгодженості, і проаналізувати нараховане нами податкове зобов’язання та відображене в декларації з ПДВ.

Ставки податку на додану вартість становлять:

  • 20 %;
  • 14 % (для сільськогосподарської продукції);
  • 0 %.

З 01 березня 2021 року застосовується нова ставка (14 %) при постачанні в Україну й при імпорті такої сільськогосподарської продукції:

  • із продукції тваринництва – живих ВРХ, свиней, овець, а також молока незбираного. Виключення становить імпорт живих племінних чистопородних тварин, племінних (генетичних) ресурсів, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками. Імпорт таких сільськогосподарських товарів звільнений від ПДВ;

  • із продукції рослинництва – пшениці і суміші пшениці та жита, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння льону, свиріпи або ріпаку, соняшнику, а також насіння та плодів інших олійних культур та цукровий буряк.

Стейкхолдером також було зазначено, що у разі, коли повертають у період дії ставки 14 % товар чи аванс, отримані в період дії ставки 20 %, то в цьому випадку усі коригування слід робити, виходячи із ставки 20 %. У разі, коли відбувається зміна ціни на товар, поставлений під час дії ставки 20 %, то в цьому випадку слід також застосовувати при коригуванні ставку 20 %.

 

Фото 2: зліва-направо – Сахновський Вадим; Донцов Ілля; Петренко Аліна; Ходаківська Лілія Олександрівна – викладач навчальної практики; Кравець Олег Михайлович – головний бухгалтер ТОВ «Полтава-Сад»; Махно Сергій; Різник Андрій; Ряса Вадим.

Співпраця зі стейкхолдерами – невід’ємна складова засвоєння практичних навичок здобувачів вищої освіти.

 

Аудиторія: 

Діяльність: